Banka hrane: Romska porodica nema najosnovnije uslove za život, potrebna im je pomoć

ova porodica koristi besplatan obrok od Narodne kuhinje na Koniku, a imaju pravo na ukupno tri ručka za njih petoro
106 pregleda 2 komentar(a)
Mehrija Bajra, romska porodica, Konik, Foto: Banka hrane
Mehrija Bajra, romska porodica, Konik, Foto: Banka hrane
Ažurirano: 02.05.2016. 08:01h

U Podgoričkom naselju Konik , u Vrelima br 2, u blizini Radio Roma živi samohrana majka Mehrija Bajra , a ona i njeno četvoro djece, osmogodišnji Antonio i Adrijan koji su blizanci, Antonela koja ima pet i Džemila od tri godine, žive u kući koja im je ustupljena na korišćenje, sqaopšteno je iz Banke hrane.

"Djeca su rođena u Podgorici, a iako im je majka crnogorska državljanka još nemaju državljanstvo. Potrebno je da majka ode u Peć gdje je rodjena i donese dokaz da djeca nisu tamo prijavljena za šta Mehrija nema sredstava. Iako je mlada (33 godine), Mehrija je bolesna. Preživjela je dva infarkta prije godinu dana, ima astmu i povišen šećer. Na ljekarske kontrole ne odlazi, jer nema kome ostaviti djecu. Ova porodica nema najosnovnije uslove za život, ne posjeduju krevete, već spavaju na podu pokrivajući se sa samo jednim pokrivačem, garnitura za sjedjenje je stara i oguljena. Nemaju sto i stolice. Majka pere veš ručno što joj dodatno ugrožava iaonako narušeno zdravlje. Griju se na furunu bez mogućnosti da ispeku hranu... Djeca pohađaju školu redovno. Domaće zadatke pišu na koljenima a u školu često kako majka Mehrija kaže odlaze gladni", navodi se u saopštenju Banke hrane.

U saopštenju se dodaje da ova porodica koristi besplatan obrok od Narodne kuhinje na Koniku, a imaju pravo na ukupno tri ručka za njih petoro.

"Za doručak i večeru se moraju snalaziti, jer plaćanje računa i ostale dažbine brzo istope 165 eura koliko iznosi socijalna pomoć i dječiji dodatak zajedno. Dug za struju je već toliko nagomilan da se Mehrija boji da će uskoro ostati i bez tog jedinog" luksuza" koji imaju. Pisala je Mehrija molbu za pomoć državi, ali je nije dobila još uvijek. Nada se, čeka...", naveli su iz Banke hrane.

Žiro račun za pomoć je 510070698293501695 na ime Mehrija Bajra koji je otvoren kod CKB.

"Porodici Bajra je neophodna garderoba (jakne ,pantalone,trenerke ,čarape,donji veš) i obuća ( 31 za dječake ,29 i 26 za djevojčice kao i 36 za majku). Neophodana je i posteljina, polovan namještaj ,šporet, drva, veš mašina, školski pribor, torbe... Banka hrane CG je porodici ponijela hranu i higijenska sredstva ali njima ova vrsta pomoći treba u kontinuitetu", piše u saopštenju Banke hrane.

Svi koji mogu i žele pomoći dobiće od Banke hrane Crne Gore kontakt porodice putem e-maila: bankahranepg@gmail.com, Mob tel : +382 69 495 680 , ili na fb stranice https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl

Bonus video: