Savez izviđača: Bićemo najveća organizacija

Zbor SICG "Naših 60 godina" okupio je više od 200 izviđača iz svih naših odreda i samostalnih jedinica koje je pozdravio predsjednik SICG Momčilo Zeković
147 pregleda 0 komentar(a)
izviđači, Foto: Zijo Madžurić
izviđači, Foto: Zijo Madžurić
Ažurirano: 02.05.2016. 09:27h

-Upravo okončanim trodnevnim Zborom SICG u Buljarici, Savez izviđa

a Crne Gore (SICG) počeo je obilježavanje velikog jubileja-60 godina postojanja, u sklopu kojeg će u novembru biti priređena i svečana akademija u Podgorici. Zbor SICG "Naših 60 godina" okupio je preko 200 izviđača i planinki iz svih naših odreda i samostalnih jedinica koje je pozdravio predsjednik SICG Momčilo Zeković.

Predstavljajući razvoj i rezultate SICG, Zeković je ukazao da su dobrota i pažnja karakteristike svih izviđača, te da je njihov plan da do kraja 2018. imaju preko 2.000 članova u svim gradovima i tako budu najbrojnija domaća organizacija “koja nažalost nosi predznak NVO iako smo u većini slučaja svjesni da nismo obična organizacija koju formiraju 4-5 ličnih karata” .

"Naš novi početak je 2006. kad nas je na Glavi Zete bilo 350. Samostalno smo u WOSM od Svjetske konferencije u Koreji 2008. i kao Savez od tada krčimo dobru samostalnu skautsku priču u međunarodnim okvirima. V Smotra SICG u Baru 2014. sa 900 učesnika bila je najveće okupljanje izviđača Evrope u toj godini. Sve aktivnosti su nam u skladu sa Planom i programom-izviđački viseboji, vodne izviđačke škole, novonastala izviđačke Liga, Zborovi, Susreti poletaraca i pčelica, logori odreda i Saveza, mnogo jednodnevnih izviđačkih i pravih volonterskih aktivnosti, međunarodna saradnja i putovanja preko 250 naših izviđača van granica Crne Gore u posljednjih pet godina, govore da nam region postaje tijesan", rekao je Zeković.

On je dodao da već sada Savez ima preko 1.250 članova i da je ozbiljna dječja- omladinska organizacija koju prepoznaju “kao jednu od najozbiljnijih za saradnju na zvaničnom nivou, sa institucijama naše zemlje, regionskim i evropskim skautskim pokretom”. Zeković je zahvalio Ministarstvu prosvete jer Savezu ustupa svoje resurse, pošto većina jedinica funkcioniše u sklopu škola, “a i zajedno sa Vladom na putu su da nam omoguće da formiramo i skautsko omladinski centar”.

Na prigodnoj manifestaciji u Buljarici, SICG je dodijelio najviša priznanja zaslužnim članovima. Zvanje Izviđač Orao dobili su Igor Ćirović, Andrej Ćirović, Marko Barović, Anđela Mudreša i Jovana Božović. Zvanje Srebrni Lav dobili su Igor Ćirović, Andrej Ćirović, Dušan Masoničić, Nikola Durutović, Berina Divanović, Milan Subotić, Milorad Latković, Slobodan Tomanović, Borislav Jovović, Vjera Božović, Mijat Božović, Petar Vujović, Marko Barović, Vesna Vešović, Momčilo Zeković, Vjera Bigović, Darko Krivokapić, Petar Tomanović i Peko Vukadinović.

"Izviđačka priča u Crnoj Gori počela je davne 1928. kada je Tibor Sekelj, zajedno sa ostalim nikšićkim gimnazijalcima osnovao prvi „izviđački steg“. Prvi izviđački Odred poslije II svjetskog rata bio je „Budo Tomović“ 1955, a prvog maja 1956.je osnovan Savez izviđača Crne Gore", rekao je ”Vijestima” Peko Vukadinović, načelnik SICG, kojem su predstavnici odreda na Zboru predali raport.

Najzaslužniji članovi i odredi

Zvanje Zlatni Lav pripalo je Draganu Adžiću, Janošu Katu i Vesku Đurkoviću, a zvanja Odred Orao i Četa Orao dobili su IO „Stara Varoš“ iz Podgorice, IO „ Gojko Kruška“ Cetinje; IO „24. Novembar“ Bar, IO „Dragan Gigo Cerovi

“, IO „Ratko Žarić“ i IO „Straševina“ iz Nikšića, IO „Milan Perović” iz Andrijevice, te samostalna četa „Grahovo“ iz Nikšića.

Bonus video: