Protestna šetnja Radničke partije: Spuž će vam biti mali

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je da svi zajedno moramo da se borimo protiv onih koji su Crnu Goru pretvorili u privatnu državu, a njene građane u najamnike, nadničare i socijalne slučajeve i da je vrijeme da poruče da “više nećemo biti gubitnici već moralni pobjednici”
164 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2016. 14:34h

Uz zvuke internacionale i parole “Hoćemo da radimo, a ne da gladujemo”, “Spuž će Vam biti mali”, “Nema rada dok ne padne vlada”, Radnička partija je praznik rada obilježila protesnom šetnjom u Nikšiću i skupom na trgu Slobode sa koga je poručeno da radnici u Crnoj Gori nemaju razlog za slavlje, već za protest i pružanje otpora.

„Praznik rada je bio istinski simbol zadovoljnog i srećnog radnika koji je radio za svoju porodicu i državu. Danas naša djeca moraju da rade za nadnice i mizerne plate kod onih koji su nas pokrali, a čitavog života nijesu navikli ništa drugo ni da rade”, kazao je Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije.

On je kazao da svi zajedno moramo da se borimo protiv onih koji su Crnu Goru pretvorili u privatnu državu, a njene građane u najamnike, nadničare i socijalne slučajeve i da je vrijeme da poruče da “više nećemo biti gubitnici već moralni pobjednici”.

“Reći za radnika u Crnoj Gori da je u teškom položaju ili da je narod gurnut u siromaštvo su premale riječi. Radnici su doživjeli progon, režim se iživljavao nad radnicima i građanima i zbog toga moramo biti spremni za političku i domekratsku borbu”, poručio je Vučinić.

Vlado Šćepanović, član predsjedništva Radničke partije optužio je vlast za sva loša dešavanja u državi,.dok je Željka Savović, potpredsjednica pomenute partije, pozvala Crnu Goru da se probudi i počne rušenje Vlade Mila Đukanovića.

Prema riječima Janka Milatovića, predsjednika opštinskog odbora Nove srpske demokratije, 1. maj već 20 godine nije praznik rada u Crnoj Gori, u kojoj je, kako je naveo, više onih koji primaju nakanade sa Zavoda za zapošljavanje i socijalna davanja.

“Prije 27.godina kada su došli bili su veliki jugosloveni i komunisti. Poslije su bili unionist, veliki, pa mali Srbi, zatim Crnogorci, montenegrini, Dukljani, da bi na kraju završili kao kapitalisti njegovog najgoreg oblika – liberalnog kapitalizma”, kazao je Milatović.

Podsjetio je da je Nikšić bio jedan od deset najrazvijenijih gradova u bivšoj Jugoslaviji, da je 1986.godine imao 24,5 hiljada radnika, od toga 18 hiljada u neposrednoj proizvodnji, a da je danas najveći tranzicioni gubitnik, grad koji napuštaju mladi i pametni ljudi, koji u njemu ne vide perspektivu.

Poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević kazao je da je u Crnoj Gori socijalna pravda odavno ugrožena i da DF neće prihvatiti nikakvu saradnju sa vladajućim režimom, jer se mora promijeniti sistem u kome prosječan radnik radi za dnevnicu od osam do deset eura.

Predsjednica opštinskog odbora Demokratske narodne partije, Vera Bulatović kazala je da iz današnje perspektive ispada da su žrtve u radničkim protestima u Čikagu 1886.godine bile nepotrebne jer 130 godina kasnije radnicu sui dalje poniženi, nez jasnih prava i mogućnosti za rad.

“Robovi su nemaštine, kreditnog i drugog dužničkog ropstva. U 21.vijeku radnici ne bi trebalo da smatraju srećom to što imaju posao”, kazuala je Bulatović.

Koordinator nevladine organizacije Alternatva, Vesko Pejak, kazao je da u Crnoj Gori iako je praznik rada oko 45 hiljada radnika nema slobodan dan, da svaki drugi zaposleni ima problem sa melanholijom i depresijom, kao id a se povećava broj onih koji ginu na radnim mjestima. Svemu tome, smatra Pejak, uzrok je to što nemaju ni jedan slobodan dan.

Presjednik opštinskog komiteta Jugoslovenske partije komunista Crne Gore, Radisav Stanišić kazao je da je radnička klasa doživjela političko i sindikalno razjedinjavanje, a da “uvezena demokratija ne može da se jede niti oblači”.

Dragan Radović, predsjednik Radničke partije iz Bijelog Polja, poručio je da ne smijemo dozvoliti podjele po nacionalnoj pripadnosti, niti da partijska knjižica bude važnija od diplome.

“Hoćemo da radimo, da za svoj rad budemo pošteno plaćeni, da nam uplaćuju doprinose”, poručio je Radović i pozvao narod da se probudi i ustane u borbu za svoja prava.

Predstavnik manjskih akcionara rožajskog Gornjeg Ibra, Sadik Kliventa kazao je da će otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje što većeg broja mladih, kao i podsticanje proizvodnje, biti najozbiljniji iskorak u borbi protiv siromaštva.

Protestom u Nikšiću Radnička partija je obilježila godišnjicu postojanja.

Galerija

Bonus video: