Nikšić: Obnovljeni gradski orkestar nastupio na Trgu

NVO „Civis diversus“ i Kulturni centar „Punkt“ prošle godine pokrenuli su projekat obnavljanja gradskog orkestra i prikupili novac za kupovinu instrumenata
263 pregleda 2 komentar(a)
gradski orkestar NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
gradski orkestar NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.05.2016. 10:12h

Obnovljeni gradski orkestar nastupio je na gradskom Trgu u Nikšiću, a stariji građani prisjetili su se vremena kada je 1.maja to bila tradicija u gradu pod Trebjesom.

“Nekad smo svirali 1. maja i eto željeli smo da nastavimo tu tradiciju. Trenutno brojimo 20 članova, od čega je osam polaznika, a imamo i nove instrumente. Izabrali smo gradski Trg jer smo željeli da malo ‘razbudimo’ ovaj narod”, kazao je prof. trube Stefan Bjeletić, rukovodioc obnovljenog orkestra.

Prema njegovim riječima bilo je planirano da orkestar broji 12 članova, ali zbog velikog interesovanja muzičara morali su da promijene odluku.

“Većinom su to muzičari iz Nikšića koji žive i rade u Podgorici, jer nijesu imali angažmane. Mislim da su se neki prisjetili gradske muzike prof. Božidara Bakrača te da su željni opet da čuju ovaj repertoar dva-tri puta mjesečno”, kazao je Bjeletić koji je član hercegnovskog gradskog orkestra i bio član posljednjeg sastava gradskog orkestra koji je prestao da funkcioniše 2007.

NVO „Civis diversus“ i Kulturni centar „Punkt“ prošle godine pokrenuli su projekat obnavljanja gradskog orkestra i prikupili novac za kupovinu instrumenata. Prvomajski koncert, koji su pomenute NVO organizovale u saradnji sa JU “Zahumlje”, a uz pomoć Narodne biblioteke “Njegoš” i Nikšićkog pozorišta, je prvi nastup obnovljenog gradskog orkestra.

Počeci gradske muzike u gradu pod Trebjesom vezuju se za osnivanje KUD “Zahumlje”. Od 1901. do 1908. horovođa “Zahumlja” bio je Podgoričanin, učitelj Nikola Leković, koji je u saradnji sa Brankom Šobajićem osnovao tamburaški, a nešto kasnije i duvački orkestar. Zbog čestih nemira na ovim područjima gradski orkestar je radio sa prekidima, da bi bio obnovljen 1950, a ponovo prestao sa radom ’80-ih godina.

Prof. Božidar Bakrač je 1997. obnovio gradski orkestar, a Bjeletić je kao sedmogodišnjak postao član sastava koji je imao koncerte širom zemlje, ali i inostranstva. U trenutku kada su njihovi nastupi punili novinske stupce a oni po kvalitetu bili u rangu evropskih orkestara, kada su zvučali najbolje, gradski orkestar je 2007.godine prestao da postoji.

Bonus video: