Kuća narodnih heroja biće istorijski spomenik

"Tri generacije Kovačevića, koje su sustigle jedna drugu u slavnoj bici na Sutjesci - otac Blagoje, njegovi sinovi Janko i Sava i unuk Dragan”...
469 pregleda 14 komentar(a)
kuća Blagoje Kovačević Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
kuća Blagoje Kovačević Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2016. 17:12h

Porodična kuća Blagoja Kovačevića u Nudolu, oca narodnih heroja Save i Nikole, biće restaurirana i pretvorena u kulturno istorijski spomenik.

Kako je "Vijestima" kazao predsjednik Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Nikšić Slobodan Mirjačić, Ministarstvo kulture prihvatilo je njegovu ideju da bude obnovljena spomen- kuća porodice Kovačević, koja je napravljena prije više od 110 godina.

Objasnio je da je od unuke Nikole Kovačevića iz Toronta - dr Nade Vujović Zotović, dobio punomoć da UBNOR i antifašisti Nikšića realizuju sprovođenje ideje o tom kulturno-istorijskom spomeniku.

“Kada sam Nadi objasnio moju ideju, bila je oduševljena i odmah je prihvatila. To je ujedno i moja želja da se odužimo porodici Kovačević, kojoj pripadaju brojne zasluge”, kazao je Mirjačić.

Mirjačić je 15-ak godina radio u nikšićkom marksističkom centru, koji je nosio ime "Nikole Kovačevića Starog".

Nikolina kćerka, poklonila je biblioteku svoga oca tom centru.

Na kući Kovačevića prije 35 godina SUBNOR je postavio spomen-ploču na kojoj piše da su u toj kući stasale tri generacije Kovačevića, koje su “sustigle jedna drugu da u slavnoj bici na Sutjesci izginu 13.juna 1943. godine - otac Blagoje, njegovi sinovi Janko i Sava i unuk Dragan“.

"Mišljenja sam da ta kuća može poslužiti za susrete đaka, istorijske časove. Samo na potezu od Grahovca do Nudola nalazi se desetak spomenika o kojima, nažalost, mlađe generacije malo znaju. Zato bi taj dio trebalo uvrstiti u plan izleta osnovaca, kako bi se kvalitetnije edukovali", rekao je Mirjačić.

Pod krovom objekta, čiju restauraciju je Ministarstvo kulture uvrstilo u plan aktivnosti za 2016. godinu, rođeni su i nosioci partizanske spomenice 1941. godine Ljubica Špadijer Kovačević, Ljubo B. Kovačević i Mitar Mujo Kovačević.

Bonus video: