MUP: Očekujemo pismenu saglasnost za obavljanje HEMS letova

"Javnost molimo za strpljenje i razumijevanje da Ministarstvo mora raditi u skladu sa zakonima i na taj način zaštiti svoje službenike i pilote od prekršajne i eventualne krivične odgovornosti“
68 pregleda 2 komentar(a)
akcija Helikopter, Foto: Savo Prelević
akcija Helikopter, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2016. 14:55h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozdravilo je stav Agencije za civilno vazduhoplovstvo da Avio-helikopterska jedinica može da prevozi povrijeđene i bolesne i pozvalo je da pošalje pismenu saglasnost za obavljanje letova za hitnu medicinsku pomoć (HEMS letovi).

Iz Agencija su televiziji Vijesti kazali da MUP i dalje može besplatno da pruža hitnu medicinsku pomoć helikopterima, nakon što su je iz tog resora u četvrtak saopšteno da ukidaju HEMS letove.

"MUP pozdravlja novi stav Agencije za civilno vazduhoplovstvo da Avio-helikopterska jedinica može da prevozi povrijeđene i bolesne i na taj način radi u opštem interesu crnogorskih građana. Pozdravaljamo i to što su sada, uprkos osporavanju na sastancima koji su prethodili saopštenju MUP-a u četvrtak, uvažili Zakon o zaštiti i spašavanju i pozivaju se na njega“, kaže se u reagovanju Ministarstva.

Oni su pozvali Agenciju da im pošalje pismenu saglasnost za obavljanje HEMS letova.

"Javnost molimo za strpljenje i razumijevanje da Ministarstvo mora raditi u skladu sa zakonima i na taj način zaštiti svoje službenike i pilote od prekršajne i eventualne krivične odgovornosti“, poručili su iz Ministarstva.

Iz MUP-a su ukazali da se u članu 108 Zakona o zaštiti i spašavanju navodi da „prva medicinska pomoć obuhvata preduzimanje higijensko-epidemioloških mjera, ukazivanje prve medicinske pomoći standardnim i priručnim sredstvima na mjestu povređivanja - obolijevanja, medicinsku trijažu povrijeđenih i oboljelih i transport do najbliže zdravstvene ustanove“.

Kako su saopštili iz Ministarstva, u Zakonu se ne precizira da li je transport autom, helikopterom ili nekim drugim prevoznim sredstvom.

"Ali je stav MUP-a uvijek bio da se ovaj akt mora uzeti u obzir prilikom tumačenja propisa koji defnišu vazdušni saobraćaj“, naveli su oni.

Iz Ministarstva su dodali da su isticali da MUP mora biti servis građanima i da svoje kapacitete mora staviti na raspolaganje, posebno za tako osjetljiva pitanja kao što je spašavanje ljudskih života.

"Predstavnici Agencije su se na sastancima sa službenicima MUP-a održanim tokom aprila striktno držali crnogorskih i evropskih zakona koji uređuju vazdušni saobraćaj i isticali da HEMS letove mogu da obavljaju pravna i fizička lica, ali ne i državni organi“, rekli su iz MUP-a.

Oni su ukazali da je, da bi se radili HEMS letovi, potrebna operativna licenca, koju MUP kao organ državne uprave, shodno zakonima, ne može da dobije.

"MUP nije i ne želi da radi komercijalno – da naplaćuje građanima usluge HEMS letova, niti je tražilo dozvolu za komercijalne letove, kako bi se mogao izvući zaključak iz pojašnjenja koja je Agencija poslala medijima, već samo želi da u hitnim slučajevima bude na usluzi građanima“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da su traganje i spašavanje i prevoza bolesnika, medicinskog osoblja i medicinskih zaliha različite operacije.

"Naime, MUP, po tumačenju pravnih propisa Agencije, može da izvuče povrijeđenog iz planine/zemljotresa/poplavom pogođenog područja, ali ne može na primjer životno ugroženog pacijenta iz jedne medicinske ustanove da preveze u drugu“, precizirali su iz MUP-a.

Oni su zahvalili na podršci njihovim naporima da dobiju dozvolu za prevoz bolesnih osoba koju su iskazali predsjednik Filip Vujanović i Sindikat zdravstva.

Bonus video: