Herceg Novi: Idrusa pobjednik regate Est 105

"Zaliv Boke Kotorske, koji je dio pod UNESCO zaštitom, sa njegovom raznolikom i interesantnom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, idealan je za jedriličare, a Porto Montenegro je jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi"
0 komentar(a)
pobjednik Regate Idrusa, Foto: Slavica Kosić
pobjednik Regate Idrusa, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.04.2016. 13:53h

Herceg Novi je i ove godine domaćin X jubilarne međunarodna regate „EST 105“ čiji je pobjednik jedrilica “Idrusa” sa kormilarom Paolom Montefuskom. Oni su u Gradsku luku uplovili sinoć u 22 sata i 12 minuta. Druga je bila “Buona vista”, a treća “Camer verde”. Najbolja crnogorska jedrilica je “Bojana” koja je zauzela 46. Mjesto.

Iz Barija je juče startovalo 66 jedrilica sa preko 500 članova posade, koji su prešli 110 nautičkih milja preko Jadranskog mora. Najveći broj jedrilica odmah je otišao za Porto Montenegro u Tivtu.

Direktor JK Jugole Grakalić Predrag Vukčević pojašnjava da novska luka ne može da primi ovako veliki broj plovila , a kada je jugo, kao sinoć, vez na Škveru nije siguran.

“Gradska luka na Škveru sada nema kapacitet i infrastrukturu za ovu regatu i ono u šta ona prerasta, dodao je Vukčević, koji je ovom prilikom najavio saradnju JK ‘Jugole Grakalić’ i Opštine Herceg Novi na stvaranju strategije razvoja lokaliteta Škver. “Kao integralni dio Herceg Novog i dugogodšnji sportski klub, trudićemo se da napravimo idejno rješenje kojim ćemo od pristaništa na Škveru napraviti luku nautičkog turizma, kazao je Vukčevic.

Član organizacionog odbora ‘EST 105’ Vito Pelegrini, kaže da su ove godine uslovi za jedrenje bili optimalni i da su jutros do 10 sati stigle sve jedrilice.On je uvjeren da regata sa “dobrom sinergijom koju su imali proteklih godina” ima budućnost. Ističe da je jedriličarima , od kojih većina godinama učestvuje u regati , “Herceg Novi u srcu”.

Organizatori regate su JK Jugole Grakalić iz Herceg Novog , CUS Sportski univerzitet iz Barija, i Yachting club Porto Montenegro iz Tivta.

Zaliv Boke Kotorske, koji je dio pod UNESCO zaštitom, sa njegovom raznolikom i interesantnom obalom i planinskim vrhovima u zaleđu, idealan je za jedriličare, a Porto Montenegro je jedna od najatraktivnijih novih marina u Evropi", istakao je generalni sekretar Univerziteta za sport u Bariju, Pasquale Triggiani, dodajući da je regata „EST 105“ idelan način da započne ljetnja nautička sezona 2016.

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, u subotu 30. aprila održaće se i regata pod nazivom „Kotor Trophy“, kada će jedriličari iz Tivta i Boke imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate „EST 105“.

Ceremonijalna dodjela nagrada obje regate biće organizovana istog dana, sa početkom u 17 sati u Jahting klubu Porto Montenegra.

Bez programa i dobrodišlice čelnika Opštine

Nautička fešta u Herceg Novom protekla je bez prigodnog programa i oficijelnog dočeka čelnika Opštine, jer kako je objašnjeno iz lokalne uprave” danas je Veliki petak, značajan hrišćanski praznik i vrijeme mirovanja”. Nije nikoga bilo ni iz Turističke organizacije grada, iako je regata dobra prilika za turističku promociju u susjednoj Italiji.

Bonus video: