Veliki marketi uzeli posao pijaci

Prodavačica Ljuba Katana kaže da se jaja na pijaci prodaju od 10 do 17 centi komad, a u velikim marketima šest centi
6 komentar(a)
Gintaš, Foto: Luka Zeković
Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2016. 08:05h

Prodavci jaja na Zelenoj pijaci žalili su se juče na značajno manju prodaju uoči Vaskrsa, tvrdeći da su im konkurencija veliki marketi, odnosno niske cijene jaja koje nude.

„U odnosu na prošlu godinu, kada je, istina, istovremeno bio i katolički Vaskrs, prodaja je manja, možda čak do 70 odsto“, kazala je Ljuba Katana, koja više od 15 godina prodaje jaja na nekadašnjoj Velikoj pijaci, a sada “Gintašu“.

Ona je kazala da je prošlih godina velika potražnja vladala već od početka nedelje uoči Vaskrsa, međutim to nije slučaj i ove godine. Ona smatra da akcije, koje u vrijeme praznika pokreću veliki supermarketi, oduzimaju mušterije.

„Čuli smo da se u pojedinim marketima jaja prodaju i po šest centi, iako se radi o jajima koja se, iz istih firmi, prodaju i na pijaci“, požalila se Katana.

Jaja se prodaju 10 centi komad, koliko koštaju najmanja, pa sve do 17 centi za najveća.

Katana je dodala da kupci koji pazare na pijaci najčešće uzimaju veće količine jaja, dvije do tri školjke, a da su za vrijeme Vaskrsa „najpopularnija“ jaja srednje veličine. Razlog za to je, prema njenim riječima, činjenica da veća jaja lako pucaju pri kuvanju, dok manja nisu dovoljno reprezentativna.

Na pijaci su izuzetno tražena i bijela jaja čija je cijena 17 centi. Njih, priča Katana, obično ima u manjim količinama i rasprodaju se već u ranim jutarnjim časovima.

Podgoričani najčešće jaja farbaju lukovinom, koja se prodavala na pijaci po cijeni od 50 centi za kesicu, ali je velika potražnja vladala i za vještačkim bojama, koje su se prodavale po cijeni od 10 centi do tri eura.

Muškarci se sve češće interesuju kako se farbaju jaja

Katana je kazala da joj se ovih dana često dešava da je pitaju za savjete za kuvanje i farbanje jaja, a u tome prednjače muškarci. Ona je kazala da je strpljenje najvažnije pri kuvanju jaja.

„Moraju se kuvati na tihoj vatri, jer, na visokoj temperaturi jaja pucaju“, naglasila je Katana.

Jaja se najčešće bojaju u lukovini, ali postoje i drugi prirodni načini da se jaje oboji. Međutim, ona navodi da je za sve potrebno vrijeme.

„Jaja se mogu ofarbati i u cvekli, koprivi, blitvi, ali da bi jaja dobro poprimila boju, moraju da odstoje u vodi u kojoj je potopljena blitva ili kopriva najmanje dva dana prije kuvanja“, savjetuje Katana.

Bonus video: