IZMJENE ZAKONA O RADU

Alternativa predlaže da se zabrani rad nedjeljom

"Na ovu inicijativu smo se odlučili jer je preko 45.000 radnika suočeno sa nepoštovanjem četrdesetočasovne radne sedmice. Najveći dio tih radnika zaposleno je u trgovini i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu”
0 komentar(a)
Radnici na građevini (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Radnici na građevini (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2016. 07:09h

Grupa građana Alternativa Crna Gora predložiće da se donese zakonska odredba koja bi svim privrednim subjektima zabranila rad nedjeljom.

Od zabrane bi bila izuzeta samo preduzeća i javne ustanove od kojih zavisi funkcionisanje države i društva u cjelini, kao i ona preduzeća koja imaju kontinuiran proces proizvodnje ili usluga i kojima bi prekid ugrozio čitav proces rada.

"Na ovu inicijativu smo se odlučili jer je preko 45.000 radnika suočeno sa nepoštovanjem četrdesetočasovne radne sedmice. Najveći dio tih radnika zaposleno je u trgovini i ugostiteljstvu, kao i u građevinarstvu”, saopštili su iz Alternative.

Prije pokretanja pomenute inicijative alternativci su tekst pomenutog predloga poslali profesorima sa Ekonomskog fakulteta kako bi od njih dobili stručno mišljenje, a mišljenje će potražiti i od sindikata Crne Gore.

“Ukoliko njihov odgovor bude pozitivan krenućemo sa prikupljanjem potpisa za modifikaciju postojećeg Zakona o radu. Smatramo bi ovom mjerom uspjeli da pozitivno utičemo na skoro četvrtinu radne snage u Crnoj Gori, koja trenutno nema ni jedan slobodan dan sedmično”, kazali su iz Alternative.

Njihov predlog podrazumijeva i kaznene odredbe koje bi se kretale od trostruke do desetorostruke minimalne zarade, a novac od naplaćenih kazni bi bio uplaćen u poseban fond za finansiranje pravne zaštite oštećenih radnika “Predlažemo valorizaciju i ponovno preispitivanje neophodnosti ove zakonske odredbe nakon četiri godine”, poručili su alternativci.

Preporučujemo za Vas