Naše stručne službe neće biti instrument u političkoj kampanji

"Predstavnici Ministarstva ne bježe od učešća u dijalogu, a što nije teško zaključiti kada se uzmu u obzir naša nerijetka pojavljivanja u javnim debatama"
7 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Mrt.gov.me
Branimir Gvozdenović, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 28.04.2016. 16:14h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo je na saopštenje potpisnika deklaracije o zaštiti Budve.

Predstavnici 19 političkih partija, udruženja građana i nevladinih organizacja iz Budve, potpisnici Deklaracije o spriječavanju urbanističkog uništavanje Budve, pozvali su ranije danas ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića da im odgovori na pitanja koja su mu prije par dana uputili.

Reagovanje Ministarstva održivog razvoja i turizma prenosimo integralno:

Evidentno je da, svako ko želi da dobije konkretan odgovor, od svih relevatnih službi, će koristiti sve mehanizme koji su mu na raspolaganju. Potpisnici Deklaracije su se, pak, fokusirali na ono što im je zapravo i bio cilj: uvlačenje u javnu prepirku, u kojoj bi pokušali da se, preko Ministarstva i naših napora da damo informacije, pozicioniraju u javnosti.

Bez obzira na to, u nekoliko prethodnih navrata odgovorili smo konkretno i taksativno na dobar dio javno postavljenih pitanja. No, kako tome izgleda nema kraja, a mediji definitivno nijesu, (što je i prirodno) kanal putem koga možemo dati svaki detalj u vezi sa planovima u nadležnosti ovog resora, to nam nije preostalo ništa drugo nego da izvedemo zaključak: da su htjeli odgovore, ne bi tražili da ih dajemo saopštenjima.

Dalje, obavještavamo javnost da se najveći dio relevatnih informacija u vezi sa prostornim planiranjem, može naći u godišnjim Izvještajima o stanju uređenja prostora, koji se nalaze sa sajtu Ministarstva, i sadrže podatke o svim usvojenim planovima i onim koji su u proceduri, kao i o obrađivačima istih. Sve odluke i programski zadaci za državne studije lokacije se nalaze na našem sajtu. Osim toga, odgovore na neke pojedinačne navode koji su bili predmet interesovanja dali smo u prethodnim saopštenjima. Ukoliko neko neće da čita, to nije naša odgovornost.

Predstavnici Ministarstva ne bježe od učešća u dijalogu, a što nije teško zaključiti kada se uzmu u obzir naša nerijetka pojavljivanja u javnim debatama. Od toga nećemo zazirati ni u budućnosti, ali je izvjesno da naše stručne službe nijesu tu da iznuđeno budu instrument u bilo čijim političkim kampanjama.

Dakle, otvoreno poručujemo da je naš odgovor izostao ne zbog nedostatka argumenata, već zato što se oni ne koriste za ono čemu su namijenjeni – za obezbjeđivanje informacija, već za uvlačenje u dalju polemiku. A potpisnici Deklaracije i svaka zainteresovana strana su, podrazumijeva se, dobrodošli u Ministarstvo, koje tu i jeste da bude u službi građana.

Predstavnici potpisnika Deklaracije će, izvjesno, odgovoriti i na ovo saopštenje. Ministarstvo će, vrlo moguće, procijeniti da je zbog građana potrebno da da svoj odgovor. I tako u krug. A veliki dio informacija će se, opet, „izgubiti u prevodu“. Nažalost, drugi izbor nama, kao instituciji, nije ostavljen.

Bonus video: