Mitrov oro u parku kod vlade

„Postavićemo ih povodom proslave 10. godina od obnove nezavisnosti”, najavio je vajar Živković
235 pregleda 20 komentar(a)
Oro, Foto: Filip Roganović
Oro, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.04.2016. 14:21h

Skulptura crnogorskog ora, koju akademski vajar Mitar Živković privodi kraju ovih dana, biće postavljena u parku iza stare zgrade Vlade.

Kako je „Vijestima” kazao Živković, skulpture osmorice ljudi u crnogorskim nošnjama visoke četiri metra, biće postavljene do 21. maja.

“To ćemo uraditi povodom proslave deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore. Skulpture će postaviti nadležni iz Glavnog grada”, kazao je Živković.

On je rekao da su “malo u trci sa vremenom, ali da se nadaju da će sve završiti na vrijeme”.

“Skulpture će biti na livadi sa desne strane kada se pređe most Blaža Jovanovića. Skulpture su skoro završene, preostalo je još par detalja i sada se nalaze u dvorištu kuće. Završni materijal se postavlja, a izgledaće kao da su od bronze. Naravno, ukoliko bude finansijskih mogućnosti mogu se kasnije preći i bronzom”, objasnio je je Živković.

On je izradi skulptura posljednjih pola godine posvetio svoje vrijeme i trud.

Skulpture je izrađivao u svom ateljeu na Draču, a kako je kazao Živković crnogorsko oro ili narodno kolo predstavlja nešto što vjekovima simbolizuje našu tradiciju, kulturu, zajedništvo.

“A sve to kroz pokret, specifičan narodni ples jedinstven u svijetu. To je nešto što me dodatno inspiriše”, objasni je Živković. On je dodao da je tom skulpturom želio da stvori nešto što pretenduje da postane jedan od simbola glavnog grada, jer sama po sebi je autentična i tipično naša.

Rad na skulpturi počeo je prije pola godine, pa kako i sam vajar objašnjava vrijeme je pokazalo da to zahtijeva dosta truda, zalaganja, ali i novca.

Veliki broj lokalnih firmi je prepoznao njegovu ideju kao veoma zanimljivu i pomogli su mu finansijski.

I najmanji detalji na skulpturi su veoma bitni pa je kako ističe Živković i sama izrada nošnje bila priča za sebe, koja svojim kompleksnim detaljima zahtijeva posebno zalaganje.

“Želio sam da pokažem vjerodostojno našu nošnju i da ne pogriješim. Pa sam savjete tražio u samostalnim radionicama koje se bave izradom nošnji. Jer i sami ukrasi moraju biti autentični da se ne bi došlo do zabune i povezivanja sa drugim nacionalnim nošnjama”.

Bonus video: