Kolašinski vatrogasci: Ko će sad čuvati opštinu od vatre

Nakon završene sistematizacije, u kolašinskoj Službi zaštite i spasavanja radiće duplo manje zaposlenih nego prije godinu...
53 pregleda 3 komentar(a)
vatrogasci Kolašin, Foto: Zoran Đurić
vatrogasci Kolašin, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.04.2016. 16:47h

Nakon završene sistematizacije, u kolašinskoj Službi zaštite i spasavanja radiće duplo manje zaposlenih nego prije godinu.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđena su radna mjesta komandira, njegovog savjetnika, četiri vođe smjena i šest vatrogasaca - spasilaca.

U toj službi sada je 19 zaposlenih.

U novembru prošle godine četiri vatrogasaca obaviještena su o prestanku radnog angažmana, s obzirom da je Upravna inspekcija konstatovala da nijesu zaposleni u skladu sa zakonom.

Vatrogasci su juče kazali novinarima da je posebno problematičan jedan dio Pravilnika o sistematizaciji, prema kojem vođe smjena i vatrogasci treba da ispunjavaju uslov da nijesu bili stariji od 25 godina prilikom prvog zasnivanja radnog odnosa u toj službi.

Zbog toga će, tvrde, mnogi biti diskriminisani.

Upozoravaju i da prediviđeni broj vatrogasaca neće moći na adekvatan način da obavlja posao.

“Pokrivamo više od 800 kvadratnih kilometara, kolika je površina naše opštine. Zatim, zaduženi smo i za veliki dio magistrale, koja sve do 25 kilometara pred Podgoricu, teritorijalno pripada Kolašinu. Nadležni zaboravljaju koliko površina pod šumom štitimo od požara, godinama bez ičije pomoći. I do sada smo smatrali da nas nema dovoljno za toliki posao, a sada smo naročito onesposobljeni. Ubrzo će se pokazati greške ove sistematizacije”, kazali su pripadnici Službe zaštite i spasavanja.

Bonus video: