Roganović: Zbog deponije Mislov do Budoš je postao smećarnik

Mještani Kličeva i Straševine, naselja koja su najbliža deponiji, više puta su negodovali zbog deponije na kojoj su česti požari, a prije desetak dana vatrogasci i radnici Komunalnog preduzeća su skoro cijelu noć gasili vatru, a sjutradan nastavili preventivno polivanje. Tom prilikom su na deponiju izlili 23 cistijerne vode, što je preko 170 kubika
224 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 15:34h

Mještani nikšićkog naselja Kličevo okupili su se u podnožju deponije Mislov do zahtijevajući od nadležnih da se ista zatvori jer prijeti ekološkom zagađenju grada pod Trebjesom.

“Ova deponija je u početku imala tri hiljade kvadrata, a sada ima preko 15 hiljada. Digli su je na visinu od 150 metara. Problemi su neizdrživi. Tražim da se ili zatvori ili neka me sele“, kazao je Peko Nikčević čija kuća je udaljena svega stotinjak metara od deponije.

On je podsjetio da je prilikom otvaranja deponije 2004. godine rečeno da se radi o privremenoj deponiji koja će funkcionisati svega četiri godine, ali da je ona i danas u funkciji.

Mirko Nikčević je kazao da se od deponije posebno uveče ne može opstati, a da su požari česti pa se maltene guše u dimu i smradu.

“Sramno je da se vrhu Budoša danas mijenja ime u smećarnik”, izrevoltirano je prokomentarisao Radivoje Roganović, zaposlen na vrtačkoj brani.

Mještani Kličeva i Straševine, naselja koja su najbliža deponiji, više puta su negodovali zbog deponije na kojoj su česti požari, a prije desetak dana vatrogasci i radnici Komunalnog preduzeća su skoro cijelu noć gasili vatru, a sjutradan nastavili preventivno polivanje. Tom prilikom su na deponiju izlili 23 cistijerne vode, što je preko 170 kubika.

Dodatnu opasnost predstavlja to što se u blizini deponije nalazi fabrika eksploziva, a iz Ekološkog pokreta “Ozon” su više puta isticali da “neuređeno smetlište Mislov do predstvavlja prijetnju za javno zdravlje, ali i bezbjednost građana”. Pored hitnog zatvaranja i saniranja lokacije Mislov do u “Ozonu” smatraju da su se stekli svi uslovi da se u rješavanju pomenutog problema uključi i državno tužilaštvo.

“Imali smo sastanak sa ‘Ozonom’ i dogovorili smo se da zajedno radimo na ovom problemu, a od nadležnih, kojima ćemo sjutra uputiti zahtjev, tražimo da se u najkraćem roku zatvori neuređeno gradsko smetlište i krene u njegovu sanaciju”, kazao je Vujadin Nikčević.

Prema njegovim riječima pitanje je da li je deponija izgrađena u skladu sa projektnom dokumentacijom, da li se odlaganje otpada vrši u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i da li postoji akt na osnovu koga može da se vrši odlaganje otpada na pomenutom prostoru.

I Demokrate Nikšić podržali su inicijativu mještana Kličeva da se zatvori i sanira deponija Mislov do. Oni su istakli da pored toga što deponija ugrožava zdravlje istovremeno predstavlja i prijetnju po bezbjednost, a da lokalna uprava snosi odgovornost jer se deponovanje vrši na način suprotan propisima, a održavanje deponije na toj lokaciji nema zakonsko utemeljenje.

Galerija

Bonus video: