NBCG poklonila bibliografsko izdanje Oktoih NB u Francuskoj

Riječ je o grafičkoj mapi poznatog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića koja sadrži deset grafičkih listova i šest grafika objedinjenih u formi art knjige, koja je upakovane decentnom kutijom
0 komentar(a)
uručenje Oktoiha, Foto: NBCG
uručenje Oktoiha, Foto: NBCG
Ažurirano: 27.04.2016. 11:15h

Crnogorska Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ poklonila je Nacionalnoj biblioteci Francuske primjerak bibliofilskog izdanja grafike mape Oktoih 1494-2014.

Predstavniku Delagata za međunarodne odnose francuske nacionalne biblioteke Brunu Sagnu (Bruno Sagna) poklon je u Parizu uručila direktorka crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović.

Grafička mapa Oktoih 1494-2014 projekat je Nacionalne biblioteke organizovan povodom obilježavanja 520 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika, prve ćirilične knjige na jugoistoku Evrope.

Riječ je o grafičkoj mapi poznatog crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića koja sadrži deset grafičkih listova i šest grafika objedinjenih u formi art knjige, koja je upakovane decentnom kutijom.

Osim štampanja ovog fototipskog izdanja u 100 primjeraka (svaki primjerak je numerisan, a svaki list potpisan od umjetnika), Nacionalna biblioteka je organizovala prvu izložbu ove grafičke mape, odnosno otvaranje te jedinstvene knjige 16. oktobra 2014. godine u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju.

Kada je riječ o samom djelu, grafike su inspirisane slovima koja grade ime Oktoih koje umjetnik likovno i simbolički intepretetira.

"Ovim postupkom Dimitrije Popović je sublimirao tradiciju i savremenost, koje mogu poslužiti kao odličan primjer za prezentaciju našeg stvaralačkog nasljeđa", kaže se u saopštenju.

Izložba grafičke mape Oktoih 1494-2014 do sada je predstavljena u Zagrebu, Briselu, Ljubljani i Beogradu, pri čemu je po jedan primjerak grafičke mape poklonjen tamošnjim nacionalnim bibliotekama.

Bonus video: