"Agenciju preseliti na deponiju, a ministrima dati placeve, neka odmaraju sa porodicama"

"Olovni oblaci nošeni vjetrom zaprašuju njive i livade, a u vrijeme obilnih kiša dio deponovanog materijala odnosi rijeka Ćehotina. Negativan uticaj na biodiverziotet je najbolji pokazatelj posljedica"
75 pregleda 0 komentar(a)
gradac, Foto: Goran Malidžan
gradac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.04.2016. 11:20h

Flotacijsko jalovište Gradac, nadomak Pljevalja, najveće je odlagalište opasnog otpada u Crnoj Gori i godinama ugrožava život mještana, kazao je Radan Raičević, član Opštinskog odbora Pokreta za promjene iz Pljevalja.

"Olovni oblaci nošeni vjetrom zaprašuju njive i livade, a u vrijeme obilnih kiša dio deponovanog materijala odnosi rijeka Ćehotina. Negativan uticaj na biodiverziotet je najbolji pokazatelj posljedica. Najavljivane sanacije od strane Agencije za zaštitu životne sredine su ostale u fazi najave. Uprkos izjavama bivšeg republičkog ekološkog inspektora da je to najgore što može da zadesi jedan kraj, reakcije nadležnih nema", rekao je on.

Prema riječima Raičevića, "ko je imao gdje, davno je pobjegao, a ostalima ne ostaje ništa drugo nego da čekaju prijevremenu smrt".

"Na petnaest hektara deponovanog materijala koji sadrži 0,24% olova, a uz to je onečišćen flotacijskim reagensima, preseliti Agenciju za zaštitu životne sredine, a ostatak podijeliti na placeve i pokloniti ministrima koji će se obavezati da svakog ljeta po nekoliko dana sa svojim porodicama posjete ovu olovnu banju", rekao je Raičević.

Bonus video: