Sačuvajmo šume Crne Gore

Prvo mjesto u kategoriji od prvog do petog razreda osvojila je najmlađa takmičarka, Ivona Garčević, učenica drugog razreda škole „Olga Golović“ koja je recitovala pjesmu pet godina starijeg drugara iz pomenute škole, Vlada Lalatovića
90 pregleda 0 komentar(a)
Sačuvajmo šume, Foto: NVO „ISTOK“
Sačuvajmo šume, Foto: NVO „ISTOK“
Ažurirano: 27.04.2016. 07:14h

Povodom mjeseca planete Zemlje, a u organizaciji NVO „Istok“ i Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN), realizovan je autorski projekat Nataše Karadžić koji je obuhvatio takmičenje u recitaciji i izvođenje predstave „Sačuvajmo šume Crne Gore“.

Specifičnost takmičenja je što su takmičari mogli da govore samo svoje ili stihove svojih drugara. Tročlanom žiriju, u sastavu prof. crnogorskog jezika i književnosti Sonja Danilović, glumac Miro Nikolić i pjesnik Spasoje Bajović, nije bilo lako da od 21 takmičara izabere najbolje. Presudile su, kako su kazali, nijanse.

Prvo mjesto u kategoriji od prvog do petog razreda osvojila je najmlađa takmičarka, Ivona Garčević, učenica drugog razreda škole „Olga Golović“ koja je recitovala pjesmu pet godina starijeg drugara iz pomenute škole, Vlada Lalatovića. Drugo mjesto pripalo je Anđeli Milović, učenici petog razreda škole “Luka Simonović“, dok je dvije godine mlađa Ksenija Perišić iz škole “Ratko Žarić“ bila treća.

Jelena Jovanović, učenica šestog razreda škole „Janko Mićunović“ bila je prva u kategoriji starijih osnovaca. Drugo mjesto osvojila je Anita Perišić, učenica osmog razreda škole “Dušan Bojović“, dok je treća bila godinu mlađa Mikica Mirković iz “Ratko Žarić“. Andrija Perišić, sedmi razred, i Milena Bogetić, šesti, učenici škole „Ratko Žarić“, nagrađeni su za autorstvo.

Nakon dodjele nagrada Ognjen Đurković, Žarko Perunović, Helena Backović, Jovana Čanović, Duška Karadžić i Jana Gagović, kroz predstavu „Sačuvajmo šume Crne Gore“, autorke Nataše Karadžić, ukazali su na opasnosti koje prijete prirodi i istakli značaj očuvanja prirodnih resursa.

„Edukacijom mladih još od najranijeg uzrasta formira se neophodan nivo ekološke svijesti, a jedini strateški pouzdan način zaštite životne sredine za naredne generacije je formiranje ekološki obrazovane i odgovorne populacije koja je svjesna neophodnosti očuvanja životne sredine“, istakla je Karadžić.

Bonus video: