Pozitivna: Granski ugovor iskorak ka daljim reformama u zdravstvu

Šef poslaničkog Kluba Goran Tuponja je rekao da su povećanja zarada, iako nijesu dovoljna, značajna i korak su u dobrom pravcu, imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji
2 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2016. 13:27h

Pozitivna Crna Gora pozdravila je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora kojim su zaposlenima u zdravstvu povećane plate, i navela da je to bio njihov uslov za podršku Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Kako je kazao šef poslaničkog Kluba Goran Tuponja, Pozitivna je, prije podrške Zakonu, insistirala da nadležna ministarstva što prije usaglase povećanja zarada zaposlenima u zdravstvu, koje više godina stagniraju zbog čega se zaposleni nalaze u nezavidnom materijalnom položaju.

Tuponja je rekao da su povećanja zarada, iako nijesu dovoljna, značajna i korak su u dobrom pravcu, imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji.

“Vjerujemo da će potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora biti iskorak ka daljim reformama u sistemu zdravstva, kako bi se stvorili bolji uslovi u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga, ali i uslova rada i primanja za zaposlene u zdravstvu”, poručio je Tuponja.

Prema njegovim riječima, ranije je amandmanima Pozitivne na Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućen Javni konkurs za rukovodioce zdravstvenih ustanova, kao instrument za veću transparentnost procesa odabira rukovodećih kadrova, kao i dopunski rad zdravstvenih radnika.

“Zakon do tada nije predviđao mogućnost dodatnog rada ljekara i to je uzrokovalo veliku polemiku među zdravstvenim radnicima i javnosti uopšte”, dodao je Tuponja.

Bonus video: