Radnička partija najavila protestnu šetnju povodom prvog maja

„Koliko je srozan radnik u Crnoj Gori najbolje govori i ta sama riječ koja je postala sinonim za gubitnika i žrtvu tzv. tranzicionih procesa"
61 pregleda 14 komentar(a)
Radnička partija, Foto: Svetlana Mandić
Radnička partija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.04.2016. 12:32h

Radnička partija će povodom 1.maja organizovati prvomajsku protestnu šetnju ulicama Nikšića i protestno okupljanje na trgu Slobode kako bi obilježili Praznik rada, ali i dan partije koja je na pomenuti datum osnovana prošle godine. To je, na konferenciji za novinare, saopštio predsjednik Radničke partije Janko Vučinić.

„Koliko je srozan radnik u Crnoj Gori najbolje govori i ta sama riječ koja je postala sinonim za gubitnika i žrtvu tzv. tranzicionih procesa. Tu riječ vlastodršci u Crnoj Gori više i ne upotrebljava jer je taj naziv odavno zamijenjen sa riječju ’zaposleni’ koji je samo malo finiji naziv za najamnika i nadničara u šta je pretvorena većina radnika“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima pored svih podjela koje su izazvane od strane režima „da bi lakše vladali i manipulisali narodom“ najizraženija je podjela na veliki broj siromašnih i na mali broj onih koji su stekli ogromno bogastvo.

„Zbog toga je krajnje vrijeme da mi što se nijesmo ’snašli’ i što nemamo ništa osim naših ruku, što smo primorani na golo preživljavanje, mi što smo opljačkani, mi što nemamo šta da izgubimo osim lanaca, mijenjamo i da uradimo nešto, a prvo što možemo je da se okupimo i da protestujemo“, poručio je Vučinić.

Prema njegovim riječima od ideje nezavisne i suverene države Crna Gora je došla do „statusa privatne države sa mafijaškim načinom organizacije i upravljanja“.

„Ne smijemo se tako lako pomiriti sa činjenicom da smo od nekada ponosnih i uzornih radnika dovedeni danas da se borimo za goli životni opstanak bez ikakve socijalne sigurnosti. I zbog toga smo primorani na otpor. Na taj otpor vas poziva Radnička partija i to svim sredstvima demokratske i političke borbe, kako u institucijama tako i van njih“, poručio je lider Radničke partije.

Potpredsjednica partije Željka Savković pozvala je sve zdravstvene radnike da 1.maja dođu u Nikšić, ožive prvomajsku šetnju i borbu za radnička prava., ali i da odbrane čast, dostojanstvo i profesiju. Kazala je da nijesu svi zdravstveni radnici isti i da ljudi treba po imenu da prozovu onoga ko svoj posao ne obavlja kako treba.

„Prozivam ministre zdravlja koji su svaki put na svojoj funkciji obećavali brda i doline zdravstvenim radnicima, a kada je trebalo nikada nijesu stali u njihovu zaštitu. Radila sam 30.godina na onkologiji, sa citostaticima, bez procjene rizika radnog mjesta“, kazala je Savković.

Pozvala je 37 posto nezaposlene omladine u Crnoj Gori da 1. maja dođe u Nikšić i da iskaže svoje nezadovoljstvo zato što ne rade.

Bonus video: