UMHCG: Kampanja u cilju promocije samostalnog života OSI

U video tizerima se, kako su pojasnili, pojavljuju ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, poslanik Dritan Abazović i predsjednik Paraolipijkog komiteta, Igor Tomić, studentkinje Bojana Gačić i Nikolina Joksimović Parađina, kao i Samir Guberinić, aktivista pokreta OSI iz Bijelog Polja
60 pregleda 0 komentar(a)
UMHCG, Foto: UMHCG
UMHCG, Foto: UMHCG
Ažurirano: 26.04.2016. 11:47h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) pokreće kampanju u cilju promocije samostalnog života osoba s invaliditetom (OSI) pod sloganom "Samostalni život osoba s invaliditetom – zaista živjeti", navodi se u saopštenju UMHCG-a!

Centralni događaj u toku kampanje biće organizovan 5. maja, na Evropski dan samostalnog života kada će se na Trgu Republike u Podgorici organizovati niz aktivnosti, a jedna od njih je prikazivanje dokumentarnog filma u čijoj glavnoj ulozi će se pojaviti Goran Macanović, dugogodišnji aktivista za prava OSI sa svojom pričom o samostačnom životu.

“Kao najava filmu UMHC je u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju izradio set video tizera koji za cilj imaju promociju osnovnih principa filozofije samostalnog življenja, a u kojima poznate javne ličnosti, na jednoj strani, i OSI na drugoj šalju svoje poruke javnosti”, kaže se u saopštenju UMHCG.

U video tizerima se, kako su pojasnili, pojavljuju ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, poslanik Dritan Abazović i predsjednik Paraolipijkog komiteta, Igor Tomić, studentkinje Bojana Gačić i Nikolina Joksimović Parađina, kao i Samir Guberinić, aktivista pokreta OSI iz Bijelog Polja.

“Samostalni život je započeo u Americi kasnih 60-ih godina prošlog vijeka, kada se grupa Amerikanaca s invaliditetom okupila u građanskom pokretu i protestvovala protiv kliničkog načina života i zatvaranja OSI u institucijama”, podsjetili su iz UMHCG.

Pokret za samostalni život, ima za cilj da se izbori prootiv institucionalizacije i segregacije osoba s invaliditetom, a da u središte stavi njihovu ličnost i pravo na donošenje odluka o sopstvenom životu.

“Samostalni život je borba OSI protiv kalupa i konteksta u koji se postavljaju uprkos svojoj volji i težnja za dostizanjem najvećeg mogućeg nivoa nezavisnosti koji podražumijeva i razvijene servise podrške”, pojasnili su iz UMHCG.

Evropska mreža za samostalni život (ENIL), čija je UMHCG član, je 5. maj proglasila za Evropski dan samostalnog života.

Sve navedene aktivnosti UMHCG sprovodi u sklopu projekta „Sloboda izbora“, u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju – CEZAM, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, posredstvom Programa malih grantova Demokratske komisije.

Podršku u pripremi i sprovođenju aktivnosti UMHCG pruža PR Centar.

UMHCG će uskoro objaviti više informacija o detaljima obilježavanja 5. maja.

Iz UMHCG su pozvali medije da emitovanjem tizera u narednim danima, u susret 5. maju, doprinesu promociji filozofije samostalnog života i poštovanja ljudskog dostojanstva OSI.

Bonus video: