Pavlović: Nova slika doručka pokazatelj katastrofalnog stanja u porodilištu

"Svi pamtimo dobro tragediju koja se dogodila u Bijelom Polju, nakon koje se ispostavilo da to nije izolovan slučaj već da se nešto slično dogodilo i 2009 godine u Beranskoj bolnici"
78 pregleda 6 komentar(a)
porodiljski doručak, Foto: Facebook
porodiljski doručak, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.04.2016. 10:40h

Stanje u crnogorskim porodilištima još uvijek je katastrofalno, izjavila predstavnica Mreže žena Pokreta za promjene, Iva Pavlović.

Ona je dodala da je dokaz za to fotografija koju je poslala jedna porodilja iz KBC Podgorica, na kojoj se nalazi doručak povodom kojeg je Mreža žena PzP-a 29.10.2014 prvi put izašla ispred Parlamenta.

"Svi pamtimo dobro tragediju koja se dogodila u Bijelom Polju, nakon koje se ispostavilo da to nije izolovan slučaj već da se nešto slično dogodilo i 2009 godine u Beranskoj bolnici. Žalosno je što većina takvih slučajeva sa tragičnim epilogom nikada i ne dospije do sudnice. Obično se roditelji vrte u začaranom krugu administrativnih procedura, tako da je pravda za njihov bol teško dostupna", kazala je Pavlović.

Predstavnica Mreže žena smatra da više nisu dovoljne ostavke, već da je neophodno promijeniti "sistem u kom se porodilje tretiraju kao građanke drugog reda".

"Nama su potrebna savremena, čista i prije svega humana porodilišta. U njima treba da slavimo život, a ne da strahujemo za život i zdravlje. Prema najnovijim izvještajima, režimski tajkuni Barović, Knežević i Brković samo za poreze duguju državi 15 miliona eura. Da li je to cifra za koju se može izgraditi, ili makar osavremeniti jedno porodilište u Crnoj Gori, u kojem će porodilje dobijati makar kvalitetnije obroke?", kazala je Pavlović.

Bonus video: