Sindikat doktora: Sistem se urušava, najbolji odlaze

Popović-Samardžić je istakla da se ugovor sklapa sa sindikalnim predstavnicima nemedicinskog i srednjemedicinskog kadra, “te smatramo da oni treba da prihvate odgovornost za buduće posljedice po javno zdravlje”
6 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2016. 06:45h

Potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora predstavlja “nastavak urušavanja javnog zdravstvenog sistema i uzrok masovnog odlaska najboljeg medicinskog kadra iz Crne Gore”.

To je juče poručila predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić, uoči za danas najavljenog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora.

“Napominjemo da u donošenju kolektivnog ugovora nijesmo učestvovali, niti smo bili pozvani, uprkos tome što predstavljamo preko 800 ljekara”, kazala je Popović-Samardžić “Vijestima”.

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno da će ministar Budimir Šegrt danas potpisati Granski kolektivni ugovor sa predstavnicima dva reprezentativna sidnikata.

“U ime sindikalnih organizacija Granski kolektivni ugovor potpisaće dr Ljiljana Krivokapić, predsjednica Sindikata zaposlenih zdravstva i socijalne zaštite i dr Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Popović-Samardžić je istakla da se ugovor sklapa sa sindikalnim predstavnicima nemedicinskog i srednjemedicinskog kadra, “te smatramo da oni treba da prihvate odgovornost za buduće posljedice po javno zdravlje”.

Ona je saopštila da je “ovakav kolektivni ugovor uvod u privatizaciju zdravstva”.

Najavila je da će zahtijevati izmjene Granskog kolektivnog ugovora, ali i Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Iz Sindikata doktora medicine mjesecima traže od Šegrta duplo veće koeficijente za ljekare opšte prakse, specijaliste i subspecijaliste.

Zahtijevali su i da ne potpiše Granski kolektivni ugovor i Zakon o zaradama u javnom sektoru vrati na dopunu.

Po Zakonu koji je usvojen ove godine, koeficijenti za zarade ljekarima iznose od 6,6 do 8,2.

Iz Sindikata doktora medicine tražili su praktično duplo veće koeficijente, a nedavno su saopštili da će razmotriti mogućnost i organizovanja štrajka ako se taj uslov ne ispuni.

Od štrajka su, međutim, odustali, nakon što im je iz Kliničkog centra sugerisano da bi time prekršili zakon.

Šegrt: Direktori odgovornije da rade

Šegrt je juče poručio direktorima zdravstvenih ustanova da moraju mnogo organizovanije i odgovornije da obavljaju posao i sprovode svakodnevne kontrole potrošnje ljekova i propisivanja bolovanja, iako se, kako tvrdi, stanje indikatora prvi put blago popravlja.

Novoimenovani direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić rekao je da je prvenstveni cilj te ustanove funkcionisanje sistema na stabilnim osnovama.

“Sadašnja situacija je da Fond finansira kapacitete, a ne usluge”.

Bonus video: