Budva za žičaru daje zemlju i pola miliona

Turisti bi putovali svega šest do sedam minuta
227 pregleda 33 komentar(a)
žičara, Budva
žičara, Budva
Ažurirano: 25.04.2016. 19:22h

Iz Opštine Budve planiraju da u posao izgradnje žičare od Bečića do austrougarske tvrđave Kosmač na Brajićima, ulože i 10.000 kvadrata zemlje, osim planiranih pola miliona eura.

U novoj, šestoj odluci poslatoj tamošnjim odbornicima na aminovanje, piše da je Opština utvrdila javni inters za eksproprijaciju zemlje, od kojih je govoto 10.000 kvadrata u vlasništvu lokalne uprave, države i Vodovoda.

Projekat izgradnje žičare vodi privatna kompanija Cable Car Montenegro.

Taj posao još u novembru prošle godine promisan je kao privatno-javno partnerstvo, a gradske vlasti će, osim zemljom, za komunalno opremanje terena samo tokom 2016. potrošiti pola miliona eura. To je predviđeno Planom investicija za projekat žičare.

Investitori su 2008. predložili Opštini da uđe u projekt, što je tadašnja gradska vlast prihvatila i usvojila odluku o ulasku lokalne uprave u zajedničku kompaniju, u kojoj će Opština imati 12 odsto kapitala.

Ipak, u Centralnom registru privrednih subjekta i dalje piše da Opština nije akcionar, već su u pitanju turistički radnici, hotelijeri i biznismeni Branko Diki Kažanegra, Dragan Purko Ivančević, Nikola Koprivica i Ivan Tomić.

Među članovima odbora direktora je i nekadašnji lider Liberalne parije Miodrag Živković.

U novom Predlogu odluke pojašnjeno je da će kao osnivački ulog Opštine biti unijete nepokretnosti, koje će biti evidentirane kao ulog prilikom osnivanja društva.

Razlog donošenja te odluke, piše, jeste činjenica da je još prije dvije godine pokrenut postupak eksproprijacije pred budvanskim katastrom.

Međutim, kako podaci o odluci o parcelama koje trebaju biti eksproprisane, nijesu odgovorali onim u elaboratu Uprave za nekretnine, dogovoreno je da se donese nova odluka.

Procjenu vrijednosti zemlje koja će se otkupiti za potrebe žičare, utvrđiće komisija Uprave za nekretnine.

Trasa buduće žičare planirana je na nešto više od dva kilometra.

Polazna stanica žičare bila bi u Bečićima, nedaleko od hotelskog kompleksa The Queen of Montenegro, gdje je predviđena izgradnja velikog parkinga i par manjih objekata poput biletarnice i velikog javnog toaleta.

Od tog mjesta žičara bi se uspinjala na nekih 840 metara nadmorske visine, nedaleko od tvrđave Kosmač. Tu je predviđena izgradnja kompleksa koji bi sadržavao male prizemne obejekte, izgrađene od autohtonih materijala, uglavnom od kamena.

Objašnjeno je da bi kompleks objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno, veliki amfiteatar na otvorenom, zelene površine za odmor posjetioca..

Turisti bi takozvanim gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba, žičarom od Bečića do Brajića putovali svega šest do sedam minuta.

Na taj način bi za oko sat vremena moglo biti prevezeno od 1.350 do maksimalnih 1.540 putnika.

Bonus video: