Šegrt: Direktori zdravstvenih ustanova da organizovanije i odgovornije obavljaju svoj posao

U saopštenju Ministarstva se kaže da je sastanku prvi put prisustvovao novoimenovani direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, koji je menadžmentima zdravstvenih ustanova predstavio svoju viziju razvoja Fonda, u skladu sa smjernicama zdravstvene politike
65 pregleda 8 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2016. 18:10h

Direktori zdravstvenih ustanova moraju organizovanije i odgovornije da sprovode svakodnevne kontrole potrošnje ljekova i propisivanja bolovanja, uz apsolutnu primjenu mjera racionalizacije, koje neće uticati na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, kazao je resorni ministar, Budimir Šegrt.

On je danas sa saradnicima održao sastanak sa direktorima svih javnih zdravstvenih ustanova i njihovim pomoćnicima za pravna i ekonomska pitanja.

"Šegrt je poručio direktorima zdravstvenih ustanova da moraju mnogo organizovanije i odgovornije da obavljaju svoj posao, sprovode svakodnevne kontrole potrošnje ljekova i propisivanja bolovanja, uz apsolutnu primjenu mjera racionalizacije, koje neće uticati na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Šegrt je, kako se navodi, kazao da su strukturnim reformama u zdravstvu, dokumentom koji je prezentovao prošle sedmice na tematskoj sjednici Vlade, prepoznati problemi u zdravstvenom sistemu, utvrđene mjere koje treba preduzeti da bi se oni riješili, uspostavljeni su indikatori za mjerenje i dokazivanje rezultata i definisani rokovi, nosioci planiranih aktivnosti i budžet za njihovu realizaciju.

On je saopštio da je vizija strukturnih reformi, koje su dobile apsolutnu podršku Vlade, uređen i efikasan zdravstveni sistem, baziran isključivo na interesima pacijenata.

Šegrt je ukazao da je cilj mjera, koje su predviđene Akcionim planom za sprovođenje strukturnih reformi od 2015. do 2017. godine, poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, edukacija kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite, racionalizacija troškova i kontinuirana kontrola rada u svim segmentima zdravstvenog sistema.

On je dodao je cilj i da se, kroz privatno-javno partnerstvo, koriste privatni potencijali, kako bi se obezbijedile kvalitetnije, efikasnije i jeftinije medicinske usluge.

„Primjena predviđenih mjera pokazuje da se stanje indikatora, po prvi put blago popravlja, a istovremeno je i pozitivno kretanje ključnih parametara potrošnje, ali i da se još mora puno raditi da bi se stanje popravilo“, poručio je Šegrt.

U saopštenju Ministarstva se kaže da je sastanku prvi put prisustvovao novoimenovani direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, koji je menadžmentima zdravstvenih ustanova predstavio svoju viziju razvoja Fonda, u skladu sa smjernicama zdravstvene politike.

„Prvenstveni cilj Fonda je funkcionisanje sistema na stabilnim finansijskim osnovama gdje sredstva prate osiguranika“, naveo je Čirgić.

Prema njegovim riječima, sadašnja situacija je da Fond finansira kapacitete, a ne usluge, a cilj je, kako je objasnio Čirgić, da Fond plaća fakture za pružene usluge javnim zdravstvenim ustanovama, kao i drugim davaocima zdravstvenih usluga izvan javnog zdravstvenog sistema.

On je, kako se navodi, istakao da na pravi način treba upravljati sredstvima i troškovima, kako bi došli do realne cijene koštanja zdravstvenih usluga.

„Na taj način, uspostaviće se stabilan i održiv sistem zdravstvenog osiguranja i otvoriti mogućnost za povećanje standarda zdravstvenih radnika. Radi se o dugoročnom procesu koji će iziskivati niz planiranih, postupnih i dobro osmišljenih koraka“, pojasnio je Čirgić.

U tom smislu, kako je kazao, potrebna je jača kontrola potrošnje sredstava, odnosno upravljanja troškovima na svim nivoima, prvenstveno ljekova i medicinskih sredstava, uređenje sistema kroz različite mehanizme, donošenjem standarda i protokola liječenja i uvođenjem DRG modela plaćanja na sekundarnom nivou, uz podršku informaciono komunikacionih rješenja.

Na taj način se, prema riječima Čirgića, obezbjeđuje kvalitetna i pravovremena zdravstvena zaštita osiguranicima i u krajnjem zadovoljan osiguranik, što je težnja i obaveza Ministarstva i Fonda.

Bonus video: