Manje oboljelih od gripa, ali više mrtvih

Broj oboljelih od respiratornih bolesti na vrhuncu sezone bio je pet puta manji u odnosu na prošlu godinu, kažu u Institutu
1 komentar(a)
grip, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
grip, dom zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.04.2016. 18:06h

Iako je od gripa ove godine umrlo čak osam osoba, broj oboljelih od respiratornih bolesti na vrhuncu sezone bio je čak pet puta manji u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega se to dešava, iz Instituta za javno zdravlje su rekli da je masovnost obolijevanja nepredvidiva i da je ove godine došlo do pomjeranja sezone gripa.

“U prilog smanjenju broja oboljelih u nekoj sezoni ide i stabilnost virusa, njegova nesklonost mutaciji, povoljni vremenski uslovi, sunčano i vjetrovito vrijeme, veliki odziv građana za vakcinaciju, ažurnost zdravstvene službe za prijavljivanje...”, odgovorili su iz Instituta.

Epidemijski prag za grip u Crnoj Gori iznosi 100 osoba sa simptomima gripa koji se obrate za pomoć ljekaru, na 100.000 stanovnika, u toku jedne kalendarske sedmice.

Lani je u februaru taj prag premašen za gotovo 100 odsto, ali je od gripa umrla samo jedna osoba.

Ove sezone, maksimum je zabilježen, od 28. do 4. aprila, kada je registrovano 38 pacijenata sa simptomima gripa na 100.000 stanovnika.

Iz Instituta su odgovorili “Vijestima” da je nakon pandemije 2009. godine, transmisija gripa u Evropi povratila sezonski epidemijski karakter.

Epidemiolozi su pojasnili da je, prema analizi, u posljednjih 10 godina varirao broj oboljelih od gripa.

Tako 2006. godine nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok je 2009. godine registrovano čak 18.393 slučajeva (2.844 oboljela na 100.000 stanovnika).

Iz Instituta su naglasili da se grip obično javlja u periodu od oktobra do marta i da se nikada ne zna da li će biti blagog, srednjeg ili jakog intenziteta, kao ni da li će, kao ove godine, doći do takozvane "kasne sezone".

Na pitanje da li je moguće steći imunitet na sezonske viruse tipa A (H1N1 i H3N2) i B i na koji način, iz Instituta su istakli da imunitet protiv gripa ima određeno trajanje, jer se tipovi stalno mijenjaju i različite vrste cirkulišu širom svijeta svake godine.

“Potrebno se vakcinisati svake godine, jer se virus konstantno mijenja, zbog čega se proizvode odgovarajuće vakcine pred svaku sezonu gripa, kako bi se stanovništvo zaštitilo od novih vrsta virusa”, zaključili su.

Na pitanje da li i na koji način vremenski uslovi imaju uticaj na povećanje ili smanjenje broja oboljelih , odgovorili su da sunčano i vjetrovito vrijeme uništava viruse i onemogućava im razmnožavanje, dok u hladnom i vlažnom okruženju virus preživljava od pet do šest časova.

Ni vakcina ne pruža 100 odsto zaštite

Iz Instituta su odgovorili da je vakcina sigurna zaštita od gripa, ali i da treba imati na umu da nijedna vakcina ne pruža 100 odsto zaštite.

“Vakcinacijom se značajno smanjuje broj smrtnih ishoda i težih obolijevanja. Onaj ko se vakciniše ne štiti samo sebe, već i svoje okruženje. Ukoliko se neko vakciniše, a ipak oboli od gripa, imaće blaže simptome bolesti”, pojasnili su.

Epidemiolozi su naglasili i da je najbolji period za vakcinisanje od početka oktobra do sredine novembra, ali da se može primiti u bilo koje vrijeme tokom trajanja sezone (oktobar - mart).

Kazali su da podaci o broju vakcinisanih nijesu dostupni, zato što je sezona kasnila i još traje.

“Izvještaji iz svih domova zdravlja nijesu još pristigli u Institut, a dostupni podaci su u fazi obrade”, naglasili su.

U crnogorske domove zdravlja "Montefarm" je isporučio 20.300 doza vakcine.

Bonus video: