Dukaj: Obrazovanje da bude prioritet RE populacije, ne dozvoliti djeci da odustanu od školovanja

Iz Ministarstva je saopšteno da je Dukaj roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2016. 16:00h

Ministarstvo prosvjete stvorilo je dobre uslove za uključenje djece romske i egipćanske (RE) populacije u obrazovni sistem, saopšteno je iz tog Vladinog resora i poručeno da im obrazovanje mora biti prioritet.

Maraš Dukaj iz Ministarstva prosvjete posjetio je danas Nikšić i razgovarao sa roditeljima djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole kako bi im ukazao na značaj školovanja i način upisa u prvi razred.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Dukaj roditeljima objasnio koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u prvi razred osnovne škole.

“Ministarstvo je stvorilo dobre uslove za uključenje u obrazovni sistem djece RE populacije, kojima sticanje znanja i vještina otvara vrata tržišta rada, zbog čega im obrazovanje mora biti prioritet”, poručio je Dukaj.

On je apelovao na roditelje da ne smiju dozvoliti da djeca odustanu od školovanja i ukazao da se od roditelja očekuje da u procesu školovanja budu podrška djeci, kojoj integracija u obrazovni sistem i crnogorsko društvo pruža razne mogućnosti.

U saopštenju se kaže da je savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Sokolj Beganaj, kao pripadnik Romske zajednice, kroz lično iskustvo predstavio koliko je važna istrajnost u školovanju.

On je ukazao na to da država čini sve kako bi se RE populacija integrisala u društvo i djeca socijalizovala, i naglasio da roditelji imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Roditeljima je prezentaciju održao i Slavko Milić iz Uprave policije na temu mjera koje, prema Zakonu o prekršajima, preduzima policija u slučajevima zanemarivanja djeteta, u koje spada i zabrana školovanja djeci od roditelja.

On je, kroz iskustva Uprave policije, pokušao da ukaže roditeljima na važnost neprepuštanja djece ulici i apelovao na njih da prihvate odgovornost za budućnost svoje djece koja je direktno uslovljena školovanjem.

Galerija

Bonus video: