Izmjene statuta Glavnog grada: Samo iz NVO dostavili predloge

Vukčević je naglasio da su izvršene i značajne promjene u statusu i nadležnostima dosadašnjih gradskih opština Tuzi i Golubovci
133 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vukčević, Foto: Savo Prelević
Veselin Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2016. 06:50h

Komisija za izradu izmjena i dopuna Statuta glavnog grada danas će održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o pristiglim predlozima i sugestijama članova Komisije.

Predsjednik Komisije Veselin Vukčević je kazao da je Komisija, koju je obrazovala Skupština glavnog grada 11. marta 2016. godine, do sada održala jednu sjednicu na kojoj je dogovoreno da prvu - radnu verziju izmjena i dopuna Statuta pripremi služba Skupštine i dostavi članovima Komisije, kako bi dali svoje sugestije i predloge.

Radna verzija je, kako je naveo, članovima Komisije dostavljena 6. aprila, uz dogovor da se do održavanja sjednice dostave sugestije i predlozi o kojima bi se raspravljalo na drugoj sjednici.

“Naglašavam da je do danas samo predstavnica NVO u Komisiji dostavila predloge i sugestije na prvu radnu verziju...”, kazao je Vukčević.

Vukčević je pojasnio da je krajem decembra prošle godine Skupština CG donijela Zakone o izmjenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, izmjeni i dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi i izmjeni Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojima se uređuju pitanja od značaja za ostvarivanje lokalne samouprave u glavnom gradu.

Vukčević je naglasio da su izvršene i značajne promjene u statusu i nadležnostima dosadašnjih gradskih opština Tuzi i Golubovci.

“Zbog navedenog je bilo potrebno pristupiti izmjenama i dopunama Statuta glavnog grada i to u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o glavnom gradu”, kazao je Vukčević.

On je istakao da se, između ostalog, iz okvira nadležnosti gradonačelnika koje su utvrđene članom 72 Statuta, briše nadležnost da vrši prenos prava svojine na građevinskom zemljištu u slučaju dokompletiranja urbanističke parcele i u slučaju legalizacije objekta, koja je utvrđena tačkama 19a i 19b. Statuta, što će biti u nadležnosti Skupštine, shodno Zakonu o državnoj imovini.

Član komisije Vladimir Vujović (Demokrate) kazao je da Statut treba da se usaglasi sa zakonima, navodeći da to nijesu suštinski bitne promjene.

Skupština glavnog grada da odobri izmjene Statuta

S obzirom da je Vlada sredinom decembra 2015. godine, utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, Vukčević je istakao da je na sjednici Komisije dogovoreno da se sa ovim izmjenama i dopunama Statuta istovremeno izvrši njegovo usaglašavanje sa ovim zakonom, pod uslovom da se zakon donese do kraja maja.

“Ukoliko do toga ne dođe, Komisija će sprovesti javnu raspravu i predložiti Skupštini grada razmatranje i donošenje izmjena i dopuna Statuta na nekoj od narednih sjednica”, kazao je Vukčević.

Bonus video: