Žene iz kampova Konik posjetile Stari Bar

"Crveni krst Crne Gore omogućio je ženama da obiđu Starobarsku tvrđavu, kao jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini, zidine visoke po nekoliko desetina metara, crkvene objekte koji se nalaze u ruševinama, Škanjevića i Omerbašića džamiju", navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2016. 17:19h

Crveni krst Crne Gore je, kroz projekat "Izgradnja otpornosti RE lica u Crnoj Gori", koji je finansijski podržao Danski Crveni krst, organizovao jednodnevni izlet u Stari Bar za 40 žena romske populacije i osam žena iz okruženja područja kampova Konik, sa ciljem njihovog zbližavanja, saopšteno je iz Crvenog krsta.

"Kao redovne učesnice radionica "Porodični centar" koje Crveni krst Crne Gore realizuje od 2004. godine u Kampu Konik, a koja imaju za cilj jačanje žene i njene uloge porodici, žene su izrazile želju da posjete Stari Bar, jer do sada nijesu imale priliku da obiđu i taj dio istorijske i kulturne baštine grada Bara. Crveni krst Crne Gore omogućio je ženama da obiđu Starobarsku tvrđavu, kao jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini, zidine visoke po nekoliko desetina metara, crkvene objekte koji se nalaze u ruševinama, Škanjevića i Omerbašića džamiju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da pored korisnih tema o kojima razgovaraju, posjeta ljekara iz raznih oblasti, kurseva za šivenje i ručne radinosti i ostalih aktivnosti koje se realizuju u sklopu radionice “Porodični centar”, ovakvi izleti omogućavaju i druženje van kampa, odnosno kratak odmor od svakodnevice.

"Prema riječima učesnica, sa radošću ispratiti svaki naredni izlet. Plan Crvenog krsta Crne Gore je da do kraja godine organizuje još 3 slična izleta na mjesta za koja žene pokažu najveće interesovanje, jer ove vrste izleta pružaju mogućnost ženama da upoznaju zemlju u kojoj žive od 1999. godine, saznaju više o istoriji i tradiciji Crne Gore, kao i da posjete kulturno-istorijske spomenike naše zemlje", piše u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Galerija

Bonus video: