Bajov spomenik podijelio Pivljane

Nesloga oko lokacije za postavljanje spomen-oblježja, jedni za Plužine, drugi za rodno selo Rudinice
5326 pregleda 8 komentar(a)
Spomenik u Rudinicama, Foto: Svetlana Mandić
Spomenik u Rudinicama, Foto: Svetlana Mandić

Soko Bajo su trideset zmajevah/mrijet neće dok svijeta traje, zapisao je Petar II Petrović Njegošprije više od 170 godina.

Vladikine riječi su se obistinile, pa legende o junaštvu Baja (Nikolić) Pivljanina traju i danas u Pivi, Crnoj Gori, ali i šire.

U njegovom rodnom selu Rudinicama, osamdesetih godina prošlog vijeka podignut je spomenik koji je, prema mišljenju mnogih Pivljana, sve samo ne dostojno obilježje junaku koji se nikada nije predao.

“Spomenik u Rudinicama, sa podignutim rukama, simbolično je pretvorio velikog zaštitnika nemoćnih u žrtvu koja traži pomoć ili junaka koji se, na kraju, predao. Bajo, za koga predaja u životu nije postojala, kapitulirao je pred našim neznanjem i neukusom i to poslije svoje smrti. Ali, ako simbolike jesu promašene, mora se priznati da su lokacije za spomenike pogođene“, saopštili su prošle godine iz NVO “Ognjište Baja Pavljanina“.

Legenda o Baju živi

Dva spomenika za jednog junaka

Dugo su Pivljani priželjkivali da Bajo dobije novi spomenik, da se na pravi način oduže čuvenom harambaši. I obradovaše se kada su prije dvije godine čuli da će njihova želja biti ispunjena. Umjesto da spomenik bude ideja oko koje će se okupiti svi Pivljani, posta “sjeme razdora”.

Spomenik će biti postavljen u Plužinama, a njegovu izgradnju finansiraće nekadašnji predsjednik Opštine Velimir Jovović. Pobuniše se Rudiničani, ali i mnogi poštovaoci Bajovog lika i djela jer su smatrali da junaka treba “vratiti kući”, u rodne Rudinice. Više do hiljadu Pivljana je u decembru 2017. potpisalo inicijativu da spomenik bude u Rudinicama. Kako nijesu dobili nikakav odgovor, formirali su NVO “Ognjište Baja Pivljanina“ koja je od nadležnih zahtijevala da Skupština opštine donese odluku da spomenik bude u pomenutom selu i da bude izgrađen iz opštinskog budžeta, uz mogućnost donacija.

“Udruženje ‘Pivljana’ iz Podgorice je uputilo inicijativu da se u Plužinama podigne spomenik najpoznatijem pivskom junaku, Baju Pivljaninu. Skupština opštine je 27. 12. 2017. godine prihvatila inicijativu udruženja. U inicijativi je predložen odbor od devet članova, koji je predložio naselje Plužine kao lokaciju spomen-obilježja Projektom ‘IGH dd Zagreb’ za izgradnju amfiteatra i uređenje trga u Plužinama, predviđen je prostor za spomen-obilježja”, kazao je “Vijestima” predsjednik SO Plužine Petar Mikić.

Petar Mikić

Vlast ignoriše jednu od ideja

Predlog su podnijeli i iz NVO “Ognjište Bajo Pivljanin”. I to ne jednom, nego više puta, ali se o njemu nikada nije raspravljalo, niti je iko sa članovima razgovarao o tome. Posljednji dopis, odnosno pismo namjere,

“Ognjište Bajo Pivljanin” je predsjedniku SO Plužine i predsjednicima klubova odbornika uputilo 25. decembra prošle godine, tražeći da prisustvuju sjednici koja se održavala dva dana kasnije kako bi sa odbornicima ukrstili argumente. Odgovor nijesu dobili, prvi dio sjednice je održan, a drugi, na kome će se naći i tačka o stanju spomenika na teritoriji opštine, slijedi u prvoj polovini februara.

“Predlog NVO ‘Ognjište Baja Pivljanina’ nije razmatran. Razmatraće se kada postupak podizanja spomen-obilježja dođe u fazu odlučivanja o spornim pitanjima, prvenstveno kada je u pitanju izbor mjesta za podizanje spomen-obilježja. Još uvijek je otvoren javni i pozivni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu rješenja za spomen-obilježje Baju Pivljaninu, tako da u ovom trenutku ne mogu da kažem kada će se pred odbornicima SO Plužine naći odluka o podizanju spomen-obilježja”, kazao je Mitrić.

U pismu namjere, koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora “Ognjište Bajo Pivljanin” Radenko Damjanović stoji da je statua konjanika na postamentu jedini tip spomenika dostojan lika i djela Baja Pivljanina i da bi izgradnja, prema njihovim procjenama, koštala oko 200.000 eura.

Bajo se nije predao: Damjanović

“Pozivamo aktuelnog donatora da ujedinimo sredstva, uz našu obavezu da obezbijedimo jednak ili veći iznos sredstava od onoga koji je on opredijelio i da zajedno sa Opštinom Plužine i drugim subjektima podignemo monumentalni spomenik Baju Pivljaninu u njegovom rodnom mjestu”, poručio je Damjanović. On je zamolio nadležne da ih zvanično obavijeste da li su ili ne spremni da sa njima razgovaraju, kako bi na Skupštini NVO donijeli odluku o vrsti spomen-obilježja koje će oni podići u Rudinicama shodno njihovim finansijskim mogućnostima.

Ukoliko svi ostanu pri svome, kako sada stvari stoje, Bajo Pivljanin će u Pivi imati tri spomenika – dva u Rudinicama i jedan u Plužinama.

A da čuveni junak baš i nema sreće sa spomenicima, iz “Ognjišta Baja Pivljanina“ su često isticali spomenik na Vrtijeljci, mjestu gdje je čuveni junak u maju 1685. godine poginuo.

“Spomenik na Vrtijeljci u vidu stećka sa petokrakom simbolično je pretvorio proslavljenog hrišćanskog ratnika u najstarijeg komunistu u Crnoj Gori“.

Konkurs za idejno rješenje raspisan, pa poništen

Opština Plužine je 31. jula 2018. raspisala konkurs za izradu rješenja za spomen-obilježje Baju Pivljaninu, ali ga je poništila 31. januara ove godine, kada je istekao rok za dostavu radova.

“Planom javnih nabavki za 2019. godinu planirana je nabavka usluga za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja Baju Pivljaninu u Plužinama. Postupak javne nabavke je nadmetanje putem konkursa. Tenderska dokumentacija za postupak javne nabavke konkursom biće objavljena na portalu Uprave za javne nabavke i na internet stranici Opštine. Okvirno vrijeme pokretanja postupka javne nabavke je I-II kvartal 2019. godine”, stoji u obavještenju koje je 1. februara postavljeno na internet stranici Opštine.

U poništenom konkursu je stajalo da su sastavni obavezujući dio spomen-obilježja za učesnike konkursa stihovi Petra II Petrovića Njegoša, iz Gorskog vijenca, “Soko Bajo su trideset zmajevah/mrijet neće dok svijeta traje“. Nagrade je obezbijedila Opština – 5.000 eura za prvu, 3.000 za drugu i hiljadu manje za treću.

Bonus video: