Pljevlja: Cijena vode ide na Ustavni sud

Saglasnost na odluku o povećanju cijene dao gradonačelnik, a ne Skupština opštine kao osnivač preduzeća Vodovod
161 pregleda 2 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2016. 13:34h

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) najavili su da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Javnog preduzeća Vodovod - da za 33 odsto poveća cijenu vode.

U toj partiji tvrde da nije valjano objašnjeno zbog čega će građani kubik vode plaćati 60 centi, umjesto dosadašnjih 45.

Kažu da sumnjaju da je odluka o povećanju vode uvod u niz poskupljenja drugih komunalnih usluga.

“Pored nepostojanja nikakvog opravdanog razloga za nju, odnosno kalkulacije, manjkavost ove odluke ogleda se i u tome što je saglasnost na tu odluku dao predsjednik Opštine, a ne Skupština opštine kao osnivač Vodovoda, kako je to i predviđeno Statutom preduzeća. Shodno pomenutom aktu, saglasnost na povećanje cijena vode za piće daje Skupština opštine Pljevlja, a ne predsjednik Opštine kako je to urađeno u ovom slučaju. Upravo ta činjenica biće razlog da SNP u najskorije vrijeme zatraži ocjenu ustavnosti ove odluke od strane Ustavnog suda Crne Gore”, ističu u SNP.

U toj stranci tvrde da se cijene ulaznih parametara nijesu promijenile, niti je u značajnijoj mjeri došlo do promjene u tekućem održavanju vodovodne mreže koja bi uticala na povećanje cijena te usluge, do granica da voda u Pljevljima bude skuplja nego u većini primorskih gradova ili u Podgorici.

Takvom odlukom, godišnji prihod Vodovoda biće uvećan za oko 250.000 eura.

“U situaciji kada su ostali isti svi ulazni parametri koji utiču na cijenu vode, a neki i smanjeni, kada su plate zaposlenima smanjene za 15 odsto, kada je odobren kredit preduzeću u iznosu od 120.000 eura radi rješavanja tehnološkog viška, onda se s pravom postavlja pitanje šta u suštini ovo povećanje cijena vode znači. Dodatni razlog za ogorčenje velikog broja Pljevljaka ovom odlukom je i činjenica da tokom većeg dijela godine građani vodu iz vodovoda ne smiju koristiti za piće kakva je, upravo, i sadašnja situacija u kojoj od početka marta do danas voda iz gradskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu. Logičan zaključak je da je Odbor direktora Vodovoda zanemario osnovnu činjenicu, a to je da Pljevljaci tokom većeg dijela godine dobijaju tehničku vodu i umjesto da razmišlja o rješenju tog krucijalnog problema i u krajnjem o snižavanju cijena, to tijelo se odlučilo za povećanje cijena i to, može se reći, robe sa lažnom deklaracijom”, saopštili su iz SNP-a.

Bonus video: