Ni roditelji ne smiju da biju dijete i ponižavaju ga

“Svako je dužan da obavijesti centar za socijalni rad o povredi prava djeteta za koju sazna. Mjere kojima se zadire u porodični život dopuštene su samo ako se zaštita članova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan način, pružanjem usluga socijalne i dječje zaštite"
57 pregleda 8 komentar(a)
dijete, Foto: Shutterstock
dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2016. 06:50h

Dijete ne smije biti podvrgnuto tjelesnom kažnjavanju, ili bilo kom drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem postupanju.

To je predviđeno izmjenama Porodičnog zakona koji je prekjuče usvojila Vlada.

Zabrana se odnosi na roditelje, staratelje i sva druga lica koja se staraju o djetetu, ili dolaze u kontakt sa njim.

“Svako je dužan da obavijesti centar za socijalni rad o povredi prava djeteta za koju sazna. Mjere kojima se zadire u porodični život dopuštene su samo ako se zaštita članova porodice ne može obezbijediti na manje restriktivan način, pružanjem usluga socijalne i dječje zaštite”, piše u Zakonu.

Navodi se da se ne smatraju diskriminacijom posebne mjere koje se uvode radi postizanja pune ravnopravnosti, zaštite i napretka djece, odnosno grupe djece koja se nalaze u neravnopravnom položaju.

“U postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite, dijete koje je sposobno za rasuđivanje ima pravo na povjerljivo savjetovanje sa doktorom medicine i drugim stručnim licem. Dijete ima pravo da bude informisano o stanju svog zdravlja, ako je to u njegovom najboljem interesu“.

Predviđeno je i da “dijete može preduzimati pravne poslove uz prethodnu ili naknadnu saglasnost roditelja, odnosno saglasnost organa starateljstva za pravne poslove”.

“Dijete koje je navršilo 15 godina života može preduzimati pravne poslove kojima upravlja i raspolaže svojom zaradom ili imovinom koju je steklo sopstvenim radom”.

Bonus video: