Ivanović: Jakom kaznenom politikom protiv nelegalne sječe

"Dan planete ove godine obilježava se pod sloganom “Drveće za planetu”. Cilj akcije Ministarstva je da se skrene pažnja javnosti i mladih generacija na važnost očuvanja prirode, šuma ključnih za regulaciju klimatskih promjena na zemlji, kao i na potrebu zajedničkog djelovanja kako bi spriječili negativne posljedice po životnu sredinu"
73 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2016. 15:31h

Povodom Međunarodnog Dana planete Zemlje – 22. aprila, zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na čelu sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem, podgoričkim osnovcima i srednjoškolcima danas su u park šumi Zlatica i parku na Ćemovskom polju posadili 1.000 sadnica sadnica crnog bora, saopšteno je iz Ministarstva.

"Dan planete ove godine obilježava se pod sloganom “Drveće za planetu”. Cilj akcije Ministarstva je da se skrene pažnja javnosti i mladih generacija na važnost očuvanja prirode, šuma ključnih za regulaciju klimatskih promjena na zemlji, kao i na potrebu zajedničkog djelovanja kako bi spriječili negativne posljedice po životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Današnje aktivnosti na pošumljavanju realizovane su u saradnji sa podgoričkim “Zelenilom”.

"Na Zlatici je danas posađeno novih 500 sadnica, na lokalitetu na kome je Ministarstvo u martu na Dan šuma već započelo obnavljanje šumskog fonda. Doprinos su i ovom prilikom dali učenici OŠ “Dragiša Ivanović” i učenici Gimnazije “Slobodan Škerović". Drugih 500 sadnica posađeno je u parku na Ćemovskom polju, uz pomoć enika OŠ “Pavle Rovinski”. Akcija na Ćemovskom odrađena je u saradnji sa NVO “Ozon” i mještanima dijela Starog aerodroma koji su tokom prethodne tri godine uredili park na zadovoljstvo stanovnika okolnih naselja", navodi se u saopštenju.

Ivanović je zadovoljan što je Dan planate u Crnoj Gori obilježen i sadnjom, te dodao da mu je posebno drago što se mijenja kultura i način razmišljanja.

On je rekao da je danas na nivou Glavnog grada organizovano više akcija sadnje, što je, kako je dodao, prije tri godine bilo teško moguće.

"To pokazuje da se mijenja način razmišljanja, svijest i kultura. Ovo je jedan civilizacijski čin kojim pokazujemo naš odnos i odgovornost prema gradu, državi i planeti”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, pohvalno je što u sličnim akcijama učestvuju mladi ljudi, kao i građani koji preduzimaju aktivnosti na sređivanju prostora u prirodi. Izdvojio je NVO “Ozon” koji je radio na sređivanju parka na Ćemovskom polju i sačuvao taj dio prostora i šumskog fonda.

“Zamolio bih one druge kojima je na pameti kako samo da posjeku stabla, da se okanu uništavanja i da se pridruže onima koji stvaraju. To je jedini način kako možemo napredovati brže - da radimo svi zajedno”, kazao je Ivanović.

Na pitanje novinara vezano za zaštitu šumskog fonda, on je rekao da postoji način i da je to jaka kaznena politika.

Prema riječima mještanke, Damire Kalač, svaka akcija slična današnjoj značajna je za stanovnike okolnih naselja, jer predstavlja podršku za dalji rad na sređivanju i očuvanju tog prostora.

“Ovaj prostor smo uređivali tokom protekle tri godine kroz niz različitih akcija građana, NVO i privatnog sektora. Preuredili smo i rekonstruisali trim stazu, napravljen je prvi park za pse, jedini u Crnoj Gori, zatim park za djecu. Uspjeli smo i da očuvamo i šumski fond u dobroj mjeri, iako smo suočeni sa nelegalnom sječom. To je problem sa kojim ćemo se suočavati i dalje, ukoliko se ne bude primjenjivala kaznena politika, ne samo na ovom području nego i cijeloj Crnoj Gori”, kazala je Kalač.

Priznanja i 400 sadnica za “mlade ekoreportere”

Ministarstvo je učestvovalo i u konkursu Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma. Na konkursu pod nazivom “Mladi ekoreporteri“ učestvovalo je oko 400 učenika iz 40 osnovnih i 21 srednje škole koji su se takmičili radovima na ekološke teme, uz podršku 76 nastavnika mentora. U kategoriji “Drveće za planetu”, predstavnici Ministarstva su ocijenjivali tekstove, fotografije i video materijale. Na današnjoj svečanosti održanoj u Podgorici, u ime Ministarstva poljoprivrede nagrađenima je priznanja dodijelila šef kabineta Nina Lješević.

Ministarstvo je doniralo i 400 sadnica za učenike i škole koje su učestvovale na konkursu.

Galerija

Bonus video: