Zahvaljujući dnevnim centrima život djece sa smetnjama u razvoju je postao kvalitetniji

"Do prije šest godina 75 odsto roditelja djece sa smetnjama u razvoju smatralo je da njihova djeca treba da budu van domašaja javnosti te da budu smještena u specijalizovanim ustanovama. Od tada, sa otvaranjem dnevnih centara, preko petsto djece, na njihovo i zadovoljstvo roditelja, smješteno je u tim ustanovama"
0 komentar(a)
dnevni centri Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
dnevni centri Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.04.2016. 14:26h

Crna Gora i institucije koje brinu o djeci sa smetnjama u razvoju čine velike napore u cilju unapređenja života djece i njihovih roditelja. Ipak, to angažovanje treba stalno unapređivati. To je, između ostalog, zaključak promocije rada dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju, koja je održana danas u Mojovcu.

Kako je istaknuto, život djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja značajno je dobio na kvalitetu posljednjih godina, od kada su počeli, jedan za drugim, da svoju misiju ostvaruju dnevni centri namijenjeni toj ranjivoj grupi.

"Sve te aktivnosti su dio reformskog procesa u oblasti socijalne i dječje zaštite koji se oslanjaju na međunarodne i evropske ciljeve usmjerene ka ekonomskom i socijalnom razvoju društva, procesu smanjenja siromaštva i obezbjeđivanju kvalitetnih usluga, posebno za djecu sa smetnjama u razvoju, i to u sredinama iz kojih potiču", kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Kako je podsjetila, Ministarstvo na čijem je čelu, učestvuje u kampanji "Govorimo o mogućnostima", koju zajednički sprovode Vlada Crne Gore, UNICEF, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, UN sistem, OEBS, udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju i drugi partneri.

Ta kampanja, kaže ministarka, ima za cilj da stvori atmosferu gdje sva djeca, uključujući i onu koja trenutno borave u institucijama, imaju mogućnosti koje su im neophodne kako bi uspjela da se razviju do svog punog potencijala.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević, očekuje od zaposlenih u tamošnjem Dnevnom centru da, i pored dosadašnjeg odličnog rada zaposlenih, nivo usluga bude stalno unapređivan.

"Do prije šest godina 75 odsto roditelja djece sa smetnjama u razvoju smatralo je da njihova djeca treba da budu van domašaja javnosti te da budu smještena u specijalizovanim ustanovama. Od tada, sa otvaranjem dnevnih centara, preko petsto djece, na njihovo i zadovoljstvo roditelja, smješteno je u tim ustanovama", kazao je predstavnik Unicefa Bendžamin Perks.

Tome je znatno doprinio, tvrdi on, organizovaniji pristup problemu djece sa smetnjama u razvoju. Rezultat takve politike je deset dnevnih centara u Crnoj Gori. Perks je podsjetio da je prije deset godina u državi postajala samo jedna ustanova te vrste.

Mlada šampionka Marijana Goranović je kazala da je rasla u sredini u kojoj nije osjetila diskriminaciju. Ona je poručila osobama sa smetnjama u razvoju da žive život na što bolji način i da se bave sportom koliko im to mogućnosti dozvoljavaju.

"Imala sam čast i privilegiju da prezentujem svoju državu širom regiona i svijeta, a sada se spremam za Evropski šampionat. U Brazil ću tokom ljeta biti na svojim drugim olimpijskim igrama gdje ću sa ponosom prestavljati svoju zemlju. Sve to je pokazatelj da živim normalan život i da sam srećna bez obzira na svoj hendikep", kazala je Goranović.

Tokom kampanje govorili su i roditelji djece sa teškoćama u razvoju Nada Kruščić i Ismet Kadić, te direktori centara u Nikšiću i Bijelom Polju, Radojka Koprivica i Ensad Omerović.

Bonus video: