SAĐENJE MLADICA BORA I OBILAZAK PANORAMSKE RUTE

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obilježilo Dan planete Zemlje

U saopštenju se dodaje da je dešavanje istovremeno organizovano u okviru aktuelne kampanje obilježavanja deset godina nezavisnosti Crne Gore
120 pregleda 1 komentar(a)
Dan planete Zemlje, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Dan planete Zemlje, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 22.04.2016. 12:41h

U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Turističke organizacije Podgorica danas su sprovedene akcije sađenja mladica bora kao i obilazak prve panoramske rute u Crnoj Gori „Krug oko Korita“, za predstavnike diplomatskog kora, institucija, Asocijacije turističkih vodiča i predstavnike turističkih agencija Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja turizma

U saopštenju se dodaje da je dešavanje istovremeno organizovano u okviru aktuelne kampanje obilježavanja deset godina nezavisnosti Crne Gore.

Centralno dešavanje održano je na vidikovcu, kod spomenika Novaka Miloševa, a prisutnima su se obratile državna sekretarka Daliborka Pejović i direktorica Turističke organizacije Podgorica Tatjana Dmitrović Popović, koje su tom prilikom simbolično zasadile drvo bora.

"U svom obraćanju, Pejović je istakla da se izgradnjom uzajamnog razumijevanja, poštovanja i odgovornih partnerstava, stvaraju pretpostavke za dosezanje evropskih standarda, kao prioritet Crne Gore na putu ka njenom članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Prisutni su obišli i muzej Marka Miljanova, a zatim krenuli u panoramsku šetnju do vidikovca Grlo sokolovo na Kučkim Koritima, te degustirali proizvode lokalnog stanovništva.

Dan Planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, a širom svijeta se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma širom svijeta je da se dodatno ukaže na opasnosti koje prijete životnoj sredini, na posljedice koje donosi neodgovoran odnos prema okruženju u kojem živimo, na sve izraženiji problem povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena. Ove godine, Dan Planete Zemlje se obilježava istovremeno sa održavanjem svečane ceremonije potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Preporučujemo za Vas