Zagađenje u Pljevljima: I u martu se teško disalo

Podaci Agencije za životnu sredinu pokazuju da su u martu prošle godine registrovana 23 dana sa prekoračenjima te štetne materije, dok je ove godine u istom mjesecu takvih dana bilo 25
65 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.04.2016. 17:08h

Sadržaj PM10 čestica u vazduhu u gotovo svim danima marta u Pljevljima je prelazio dozvoljene granice, uprkos mjerama koje je Vlada preduzela na rješavanju pitanja zagađenja u tom gradu.

Lošiji kvalitet vazduha registrovan je i u januaru i februaru, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Podaci Agencije za životnu sredinu pokazuju da su u martu prošle godine registrovana 23 dana sa prekoračenjima te štetne materije, dok je ove godine u istom mjesecu takvih dana bilo 25.

Dnevna srednja vrijednost štetnih čestica po zakonu ne bi smjela biti prekoračena više od 35 puta godišnje.

Koncentracija čestica manjeg promjera PM 2,5 je takođe 25 dana u martu 2016. prelazila graničnu vrijednost od 25 mikrograma po metru kubnom.

Toliko dana sa prekoračenjima registrovano je i prošle godine.

U trećem mjesecu koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu nije prelazila dozvoljene dnevne granice od 125 mikrograma po metru kubnom, za razliku od prošle godine kada je registrovano jedno satno prekoračenje.

Srednja vrijednost visokokancerogene materije benzo a pirena u martu iznosila je 8,30, što je preko osam puta više od dozvoljene granice.

Stručnjaci kažu da prekomjerna koncentracija benzo a pirena u vazduhu duže vrijeme izaziva rak, jer se zadržava u plućima, a proces razgradnje traje i do godinu.

Benzo a piren nastaje kao rezultat nepotpunog sagorijevanja energenata, a nalazi se i u katranu u izduvnim gasovima automobila, dimu od cigareta...

Za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima, Vlada je prošle godine opredijelila 570.000 eura, od čega je samo 275.000 eura utrošeno za subvencioniranje nabavke briketa i peleta.

Bonus video: