Radunović: Nastavljaju da prostorno-planski devastiraju Podgoricu

Radunović smatra da je ponašanje gradonačelnika Glavnog grada i Sekretarijata za urbanizam u ovom slučaju dokaz su da je na sceni "nastavak prostorno-planske devastacije Podgorice"
236 pregleda 3 komentar(a)
Sonja Radunović
Sonja Radunović
Ažurirano: 21.04.2016. 13:32h

"Kada su se na samom početku 2016. godine susreli ministri održivog razvoja i turizma i kulture, Branimir Gvozdenović i Pavle Goranović, sa Gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem, oko problema izgradnje oblakodera uz Hotel Podgoricu, bilo je nade da od gradnje tog arhitektonskog monstruma na sred Podgorice neće biti ništa. Ipak, pokazalo se iz današnje perspektive da je taj sastanak bio u cilju umirivanja uzburkane i stručne i laičke javnosti koja se bunila i ukazivala da je neprihvatljiva dalja devastacija jednom već devastiranog dragulja Glavnog grada kakav je svakako Hotel Podgorica", navodi se u saopštenju Sonje Radunović, odbornice Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

Radunović smatra da je ponašanje gradonačelnika Glavnog grada i Sekretarijata za urbanizam u ovom slučaju dokaz su da je na sceni "nastavak prostorno-planske devastacije Podgorice".

"Pravdali su se da je donešen DUP-a "Rekreativno - kulturna zona na obali Morače - južni dio", te da je izgradnja oblakodera predviđena tim planskim dokumentom i da je građevinska dozvola izdata u skladu sa važećim propisima. Kada je Inspektor za urbanizam podnio Predlog za poništenje građevinske dozvole, jer je prilikom provjere tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, utvrdio da ista nije urađena sa planskim dokumentom Izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno - kulturna zona na obali Morače - južni dio", Sekretarijat za urbanizam Glavnog grada donio je rješenje kojim se odbija poništenje izdate građevinske dozvole", piše u saopštenju.

Dodaje da su Podgoričani i Podgoričanke svjedoci da dok traju prepiske između nadležnih državnih organa i organa Glavnog grada, gradnja oblakodera uveliko teče, te da će zadnji argument za zaustavljanje izgradnje biti uložena sredstva investitora i poodmaklost u izgradnji objekta.

"Čak je Skupština Glavnog grada, voljom nelegitimne odborničke većine, utvrdila da u 2016. godini predmet raspolaganja može biti i urbanistička parcela uz pomenuti oblakoder, što je dokaz da prečeg interesa za vlast u Podgorici nema od interesa privilegovanih investitora, te da je njihov interes na prvom mjestu, a ne interes građana Podgorice, o kojem ne prestaju da pričaju evo dvije godine. Primjer devastacije Hotela Podgorica i izgradnja oblakodera tik uz njega dokaz je da u Glavnom gradu ima privilegovanih investitora, najčešće istih za prethodnih 16 godina, koji ako namjere da umjesto Sahat kule popere neki nakaradni objekat – uspjeće i u tome. Odbijanje nadležnog Sekretarijata u Glavnom gradu da u ovom slučaju poništi izdatu građevinsku dozvolu, ignorišući tako niz nezakonitosti utvrđenih od strane Uprave za inspekcijske poslove, nesumnjiv je dokaz za to", zaključuje se.

Bonus video: