Komitet za zaštitu novinara traži od Đukanovića: Momentalno osloboditi Jova Martinovića

Piše da je Martinović poznat po istraživačkim pričama i da je doprinio radu mnogih međunarodnih medija
8 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.04.2016. 09:15h

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je od premijera Mila Đukanovića “momentalno oslobađanje” novinara Jova Martinovića koji je šest mjeseci u pritvoru.

U pismu CPJ se navodi da su prošlog mjeseca pisali specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, tražeći da se Martinović pusti na slobodu do okončanja istrage uz kauciju, ali da nijesu dobili odgovor.

Piše da je Martinović poznat po istraživačkim pričama i da je doprinio radu mnogih međunarodnih medija.

Četrdesetdvogodišnji novinar uhapšen je prošle godine sa još 17 osoba iz Crne Gore, u zajedničkoj akciji sa hrvatskom policijom, pod sumnjom da je umiješan u trgovinu drogom.

BIRN je ranije objavio da Martinoviću sjutra ističe šestomjesečni pritvor i da se tokom ove sedmice očekuje da Specijalno tužilaštvo odluči hoće li ga optužiti za kriminalno udruživanje i trgovanje drogom.

U pismu premijeru Crne Gore čija je kopija dostavljena i izvršnom direktoru CPJ Joelu Simonu, ambasadorki SAD Margaret En Uehari i šefu Delegacije EU Mitja Drobnič, piše da je Martinović često pisao o kriminalu.

Navode da je urednik „Newsweek Europe” Matthev McAllester podsjetio da je Martinović sa “velikim talentima pronalazio ljude uključene u kriminalne aktivnosti”, između ostalog radeći 2014. godine za VICE na dokumentarcima o bandi „Pink Panters”.

Bonus video: