Ključni problemi Nikšićana nezaposlenost i nedovoljan broj radnih mjesta u proizvodnji

Kada je u pitanju rejting ličnosti rame uz rame, kada su Nikšićani u pitanju, su Filip Vujanović i Milo Đukanović
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2016. 14:07h

Rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovedeno na teritoriji opštine Nikšić u periodu od 5. do 15. aprila 2016. godine, pokazalo je da preko 80 odsto ispitanika smatra da su u gradu pod Trebjesom ključni problemi nezaposlenost i nedovoljan broj radnih mjesta u proizvodnji. Njih skoro 45 odsto smatra da je to infrastruktura, a 59 odsto je nezadovoljno zbog političkog zapošljavanja.

Kvalitet zdravstvenih usluga kao problem vidi nešto preko 28 odsto ispitanika, a 22 odsto smatra da je loš kvalitet obrazovanja.

Istraživanje urađeno na uzorku od 400 ispitanika na prostoru 40 mjesnih zajednica u Nikšiću sproveo je tim profesora sa odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta, a za potrebe GP URA Nikšić. Dvije trećine ispitanika ima završenu srednju školu, a skoro 44 odsto njih je nezaposleno.

Rezultati istraživanja su pokazali da 45 odsto ispitanika smatra da lokalna uprava u Nikšiću nije ili uopšte nije realizovala izborna obećanja, dok deset odsto njih smatra da ih je u potpunosti realizovala.

Radom lokalne vlasti u Nikšiću zadovoljno je 14 odsto ispitanika, a 43 odsto njih nije ili uopšte nije zadovoljno. Polovina ispitanika smatra da u lokalnoj upravi ima viška administracije. Zdravstvenim uslugama u Nikšiću u potpunosti je zadovoljno 22,5 odsto ispitanika, a nezadovoljno je njih 30 odsto.

Jedna trećina Nikšića je sa ocjenom od šest do deset ocijenila svoj životni standard u posljednjih godinu dana. Dok je njih 18,7 u potpunosti nezadovoljno svojim životnim standardom, njih 8,8 je u potpunosti zadovoljno. Za životne uslove starijih ljudi u Crnoj Gori veoma zabrinuto ili zabrinuto je dvije trećine ispitanika, dok njih skoro deset odsto nije uopšte zabrinuto. Za životne uslove mladih i njihovu budućnost preko 90 odsto ispitanika je zabrinuto, dok samo njih četiri odsto nije. Takav isti odnos je i kada su u pitanju životni uslovi nezaposlenih, bolesnih i nemoćnih, kao i djeca iz siromašnih porodica. Što se imigranata u Crnoj Gori tiče za njihove životne uslove skoro polovina ispitanika nije previše ili uopšte nije zabrinuta, dok preko 76 odsto ispitanika uopšte nije zabrinuto što se tiče životnih uslova homoseksualaca. Trećina ispitanika nije previše ili uopšte nije zabrinuta za životne uslove Roma.

Polovina isptanika smatra da o učlanjenju Crne Gore u NATO odluku treba donijeti na referendumu

Kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u NATO 43 odsto ispitanika se plaši da će to dovesti do izgradnje vojnih baza na teritoriji Crne Gore, dok ih skoro 36 odsto zbog toga uopšte nije zabrinuto. Skoro 48 odsto ispitanika se plaši slanja crnogorskih vojnika u ratom zahvaćena područja, dok njih 32 odsto uopšte nije zabrinuto zbog toga. Skoro podjednak broj je onih koji smatraju da će Crna Gora učlanjenjem u NATO izgubiti nacionalni identitet i državni suverenitet i onih koji smatraju da se to neće dogoditi. Približno je isti odnos i kada je u pitanju mišljenje ispitanika da će se učlanjenjem u NATO Crna Gora konfrotirati, odnosno neće, sa Rusijom. Skoro 45 odsto ispitanika smatra da će zbog Sjeveroatlanskog saveza Crna Gora sve više zavisiti od zapadnih sila, dok 31 odsto njih smatra da neće.

Dvije trećine ispitanika smatra da o ulasku Crne Gore u NATO odluku treba donijeti na referendumu. Polovina ispitanika se izjasnila za vojnu neutralnost, 30 odsto njih za NATO savez a 20 odsto još uvijek nema određen stav povodom tog pitanja.

Nikšićani najviše vjeruju Vujanoviću i Đukanoviću

Kada je u pitanju rejting ličnosti rame uz rame, kada su Nikšićani u pitanju, su Filip Vujanović i Milo Đukanović. Odmah za njima je Dritan Abazović. Što se stranaka tiče najveći rejting ima DPS – 42 odsto, zatim Demos - 14,4 i DF sa 13 odsto, dok Liberalna partija i Pozitivna imaju najmanji rejting, 0,6 odnosno jedan odsto.

Ispitanici smatraju da su program za obrazovanje i zdravstvo i borba protiv korupcije i kriminala (preko 80 odsto ispitanika) veoma bitni za odlučivanje za koju će partiju glasati, zatim slijede bavljenje konkretnim stvarima, socioekonomski program i tim stručnjaka okupljen u partiji, dok je promovisanje NATO integracije najmanje bitno za izbor partije.

Galerija

Bonus video: