Rekordan broj pelikana u NP Skadarsko jezero

Redovnim monitoringom ptičijih vrsta nije utvrđeno prisustvo pelikana na ulcinjskoj Solani
87 pregleda 3 komentar(a)
pelikani, Foto: NPCG
pelikani, Foto: NPCG
Ažurirano: 20.04.2016. 15:23h

Ornitolozi Nacionalih parkova Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore izbrojali su u NP Skadarsko jezero oko 160 pelikana, čime je oboren rekord kada je u pitanju brojnost ove populacije na tom prostoru.

Iz NPCG navode i da je broj mladih veći u odnosu na prethodne godine, pa se da zaključiti da je ovogodišnje gniježđenje više nego uspješno.

"Podsjećamo da ovolika brojnost pelikana nije zabilježena do sada, iako ornitolozi već dugi niz godina vrše istraživanja ove vrste u NP Skadarsko jezero. Broj od 160 pelikana prevazilazi i rezultate iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje su dugo vremena pominjane kao najuspješnije godine. Ornitolozi tvrde i da je stanje na terenu, kada je u pitanju brojnost pelikana, samo dokaz da su konzervacione metode koje se sprovode u specijalnom rezervatu Pančeva oka omogućile, nakon nekoliko godina, uslove za povećanje brojnosti populacije i smanjenje njihovog uznemiravanja", navode iz NPCG.

Redovnim monitoringom ptičijih vrsta koju vrše JPNPCG i Prirodnjački muzej nije utvrđeno prisustvo pelikana na ulcinjskoj Solani.

Kako se zaključuje u saopštenju, prošlogodišnjim monitoringom u NP Skadarsko jezero utvrđeno je prisustvo oko 60 pelikana.

Bonus video: