KAMPANJA TRAJE 10. MAJA

Povećati korišćenje sigurnosnog pojasa i prevoženja djece u bezbjednosnim sjedištima

„Preventivna se sastoji u raspodjeli 20 hiljada flajera putem dnevnih novina Vijesti, Dan, Dnevne novine i Pobjeda i edukativnog spota koji će emitovati televizije sa nacionalnom frekvencijom“, objasnio je Klikovac
60 pregleda 5 komentar(a)
Sigurnosni pojas, Foto: Shutterstock
Sigurnosni pojas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2016. 10:54h

 Kampanja „Pojas za sve“, čiji je cilj povećanje korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja djece u bezbjednosnim sjedištima, počela je danas i trajaće do 10. maja, saopšteno je iz Uprave policije.

Rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja, Dragan Klikovac kazao je da kampanja, koja se sprovodi u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore (NBOCG), ima preventivnu i represivnu komponentu.

„Preventivna se sastoji u raspodjeli 20 hiljada flajera putem dnevnih novina Vijesti, Dan, Dnevne novine i Pobjeda i edukativnog spota koji će emitovati televizije sa nacionalnom frekvencijom“, objasnio je Klikovac.

On je na konferenciji za novinare kazao da će policajci podijeliti 15 hiljada edukativnih flajera, kojima se ukazaje na posljedice nekorišćenja pojasa, odnosno na benefite korišćenja.

Klikovac je kazao da će policija najmanje dva puta dnevno, po četiri sata, pojačano kontroilisati saobraćaj, sa akcentom na korišćenju sigurnosnog pojasa i prevoženju djece kako je to zakonom propisano.

„Nakon 20 dana imaćemo rezultate kampanje koji će se, nadam se, ogledati u povećanom procentu korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja djece u bezbjednosnim sjedištima“, ocijenio je Klikovac.

Kako je naveo, analize Uprave policije pokazale su da se procenat korišćenja sigurnosnog pojasa u kampanji povećava, ali da po njenom završetku opada.

„Upravo ova kampanja ima za cilj da se taj procenat vrati na visoki nivo na više od 90 odsto“, rekao je Klikovac.

Prema njegovim riječima, procenat korišćenja sigurnosnog pojasa je na putevima visok, ali u gradskim sredinama nije na zadovoljavajućem nivou.

Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban rekao je da je akcija, koja se sprovodi drugi put, pokazatelj uspješne sarandje osiguravajućih društava u Crnoj Gori i Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je kazao da podizanje opšteg niovoa bezbijednosti saobraćaja i bezbijednosne kulture građana koninuirano traje.

„Moramo zajedno raditi na tome. To nije nešto što će se konkretnim ad hoc akcijama završavati, već je istrajna borba svih činilaca“, ocijenio je Šaban.

NBOCG, prema njegovim riječima, prepoznao je značaj partnerstva sa Upravom policije i nastaviće da sponzoriše slične akcije u cilju podizanja opšteg nivo bezbjednosti saobraćaja.

Preporučujemo za Vas