Jakšić: Budžetom za 2019. nije predviđeno 30 miliona odštete za "Kips"

Sekretar za finansije Glavnog grada je kazao da je na nivou fržave formirana komisija koja treba da prouči dokumentaciju u slučaju "Kips"
1185 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2018. 11:14h

Na nivou države je formirana komisija koja treba da prouči dokumentaciju u slučaju "Kips", kako bi vidjeli šta da preduzmu u tom slučaju, kazao je Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić.

Jakšić je to kazao odgovarajući na pitanje odbornika Nove srpske demokratije Miodraga Bešovića, da li je u budžetu za iduću godinu planiran iznos od trideset miliona eura odštete za preduzeće Kips, po osnovu tužbe pred sudom u Strazburu.

"Kako ćemo to otplatiti, koliko će to opteretiti budžet?" pitao je Bešović.

Sekretar Jakšić je istakao da u budžetu za iduću godinu po tom osnovu nije predviđen novac, a da će sa vrha države, odnosno da će Vlada preduzeti sve mjere kako ta tužba ne bi proizvela nepovoljnosti.

On je istakao da tužba Kipsa nije baš utemeljena i da imaju toliko izgubljene dobiti.

"To je ozbiljna stvar, meni nije nimalo drago ako dođe do toga da se to mora isplatiti. Kada bi to išlo na štetu onoga, koji je to prouzrokovao, onda ne bi bio problem", kazao je Bešović, aludirajući na bivšeg gradonačelnika Miomira Mugošu.

Istakao je da se lokalna uprava i pravosuđe moraju pozabaviti time ko je odgovoran za to.

"Niko do sada nije odgovarao za promašene ugovore", istakao je Bešović.

I odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je potencirao problem odštete Kipsu, odnosno da i on posjeduje informaciju da je taj iznos 30 miliona.

Čađenović je istakao da se ne može ignorisati presuda za Kips, jer taj iznos od 30 miliona je veći i od kapitalnog budžeta za iduću godinu.

"Ta presuda će da dođe na naplatu, šta ćemo da radimo, 'Kips' nema obavezu da uđe u proces pregovora i da se dogovara oko modaliteta isplate", istakao je Čađenović.

U toku je rasprava o predlogu Budžeta Glavnog grada za iduću godinu, a Jakšić tvrdi da postoji pravosnažna presuda da je zemljište na Zabjelu, odnosno u Jerevanskoj ulici, a gdje porodica Đurisić protestuje, imovina Podgorice.

"To nije tačno, jer da je tako, porodica ne bi toliko protestovala, a da je imovina Glavnog grada, davno bi ih makli sa tog zemljišta. Ta imovina Đurisićima nije plaćena", kazao je Bešović.

Direktor Agencije za izgradnju Srđa Raičević kazao je da je za potrebe rekonstrukcije Ulice Vojisavljevića predviđena eksproprijacija 20.000 metara kvadratnih imovine.

"Predviđena je izgradnja četiri trake, novog i rekonstrukcija starog mosta", kazao je Raičević.

On je kazao da je urađen projekat i elaborat eksproprijacije.

Predsjednik Skupštine Glavnog grad Đorđe Suhih, komentarišući navode odbornika Demokrata Mitra Vukovića da je Podgorica najsiromašniji glavni grad u regionu, odnosno da budžet Glavnog grada iznosi 331 euro po glavi stanovnika i da je u poređenju sa Ljubljanom, koja ima isto stanovnika, mnogo manji, istakao da se Podgorica ne može porediti sa glavnim gradom Slovenije.

"Ljubljana je u rangu najrazvijenijih gradova. Šta znači to poređenje, u Beču, gdje mi kćerka studira, ne može se naći stan ispod 700 - 800 eura", kazao je Suhih.

On je istakao da bi lako bilo povećati budžet Glavnog grada, kroz takse i poreze.

"Ali da li bi povećanjem građani dobili bolji standard?".

Bonus video: