Čiste portal crkve Sv. Arhangela Mihaila nakon 108 godina

Crkva na Belavisti je mjesto okupljanja velikog broja vjernika, ali i turista koji posjećuju Herceg Novi
170 pregleda 10 komentar(a)
crkva Sv. Arhangela Mihaila, Foto: Slavica Kosić
crkva Sv. Arhangela Mihaila, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.04.2016. 14:58h

U toku je čišćenje portala Crkve Sv. Arhangela Mihaila na Belavisti koji su organizovali stručnjaci JU Muzej i Galerija.

“Portal nije očišćen od 1908. godine, a potamnio je zbog neposredne blizine palmi i uticaja loših vremenskih prilika. , kaže viši konzervator Goran Skrobanović i najavljuje čićenje spoljašnjih zidova cijele crkve, ali i drugih u hercegnovskoj opštini.

“Nanijeli smo jednu supstancu koja bijeli kamen, i onda se ispira vodom. Rezultati se odmah vide”, objašnjava Skrobanović.

Gradnja crkve počela je 1905, a završena 1911. godine . Autor projekta je Milаn Kаrlovac аrhitekta rođen nа Brаču, a hram je spoj raznih elemenata I dominantno je eklektički . Karlovac pripаdа školi dаnskog аrhitekte Teofilа fon Hаnzenа nаjznаčаjeg аrhitekte neovizаtijskog stilа u Evropi koji je bio profesor nа Bečkoj аkаdemiji..Ikonostаs je izrаdio je čuveni mаjstor Pаvle Bilinić iz Splitа, a oltаr je uređen od bijelog itаlijаnskog meremerа. Ikone u vizаntijskom stilu je nаslikаo češki аkаdemski slikаr Frаnjo Cigler.

Crkva na Belavisti je mjesto okupljanja velikog broja vjernika, ali i turista koji posjećuju Herceg Novi.

Bonus video: