Titovo ime dati jednoj ulici u Nikšiću

Komnen Perišić je kazao da Titovo ime i djelo ne mogu tako lako potrijeti generacije koje dolaze i da je vrijeme da Nikšić ponovo dobije ulicu maršala.
96 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 17:27h

Nikšićki komunisti podnijeli su Komisiji za imenovanje ulica predlog da dio ulice 13.jul, od trga „Save Kovačević“ do kružnog toka (skretanje prema Podgorici), dobije naziv po maršalu Josipu Brozu Titu.

Predsjedik Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG) Radislav Stanišić podsjetio je da je nikšićki trg do 1992.godine nosio Titovo ime. Do Drugog svjetskog rata trg je nosio ime Karađorđa, po završetku rata postao je Trg maršala Tita, a od 1992. godine je Trg slobode.

Stanišić je, na konferenciji za novinare, kazao, da Komisiji za imenovanje ulica nije potrebno detaljno obrazlagati značaj i ulogu maršala Tita “posebno što je većina članova dobar dio vremena osjetila blagodeti perioda dok se Tito nalazio na čelu tadašnje Jugoslavije”.

Govoreći o Titovim zaslugama Stanišić je kazao da su tada radnici bili vlasnici sredstava za proizvodnju, da su fabrikama upravljali i odlučivali radnički savjeti, a ne direktori. “Imali smo besplatno školstvo, zdravstvo, solidarnu stambenu izgradnju, a na zaposlenje se nije mnogo čekalo”, kazao je Stanišić.

Podsjetio je da se u toku Drugog svjetskog rata pod Titovom komandom nalazilo preko 11.000 boraca iz Nikšića, da je njih 1.516 poginulo, kao i da je 625 Nikšićana stradalo kao žrtve rata i fašizma.

“No, vrijeme je, razumijemo, ispisalo nove stranice. Sa najljepšeg dijela grada, Trga, skinuto je Titovo ime. Smatramo da je došlo vrijeme da se jedna ulica u Nikšiću, kao brojne ulice širom Jugoslavije, nazove Titovim imenom”, poručio je Stanišić.

Komnen Perišić je kazao da Titovo ime i djelo ne mogu tako lako potrijeti generacije koje dolaze i da je vrijeme da Nikšić ponovo dobije ulicu maršala.

“Ali ne neku slijepu ulicu, već onu koja je dostojna imena i djela Josipa Broza Tita. Narod koji nema svoju prošlost, ne može imati ni budućnost i ne vidim razlog da lokalna uprava ne podrži našu inicijativu. Mogli su i oni da to pokrenu”, smatra Perišić.

Čedomir Grozdanić je podsjetio kako slijepa makadamska ulica u gradu pod Trebjesom nosi ime Ljuba Čupića, heroja čiji je osmijeh obišao svijet.

“Ne treba takvim ulicama davati imena takvih heroja. Potrebno je da imenovanjem ulica vratimo ne samo imena poznatih ljudi već i datuma, poput 29.novembra. Čini mi se da se pokušava sve što je komunističko satanizovati”, kazao je Grozdanić.

Komunisti su na konferenciji za novinare kazali i da plato oko spomenika palim borcima ispod Trebjese, koji su vandali nedavno porušili, još uvijek nije obnovljen iako su iz lokalne uprave kazali da će veoma brzo sanirati pomenuti dio i vratiti ga u prijašnje stanje.

Više od dvije trećine Nikšićana za Titovu ulicu

Prema riječima Stanišića oko 78 odsto Nikšićana podržava ideju da jedna ulica bude nazvana Titovim imenom, a pojedini su im predložili i da pokrenu inicijativu da fontana u gradskom parku, koja je nekada bila u obliku zvijezde petokrake, ponovo dobije stari izgled.

“Mislim da je to lijepa ideja. Grijeh je što su trgu promijenili ime. Tito nam je dosta toga dao. Lijepo smo, zahvaljujući njemu, živjeli 50.godina i ne treba tako lako brisati sjećanje na njega i to doba. Mislim da je sramota što se sada sve to pokušava zaboraviti“, kazao je penzioner Ljubo Kovačević.

I dok stariji Nikšićani uglavnom podržavaju inicijativu da jedna ulica dobije ime po maršalu Titu, među mlađima ima i onih koji smatraju da ne treba oživljavati stara vremena.

“Komunizam je definitivno ostavio traga na naše društvo, ali nijesam za tu inicijativu. Ne sviđaju mi se neke stvari iz doba komunizma i mislim da je možda bolje dati naziv po nekom pjesniku ili umjetniku, a ne po Titu“, kazao je Željko Vasović.

Za razliku od njega Anka Gardašević smatra da nekoj ulici treba dati Titovo ime, ali je protiv mijenjanja sadašnjih naziva.

“Stalno mijenjaju nazive ulica. Kako dođe koja vlast tako promijene ime trga, ulice, tako da više ne znamo kako se koja ulica zove. U redu je da se neka nova ulica zove Titovim imenom, ali nijesam za to da se mijenja ime već postojeće ulice”, kazala je Gardašević.

Galerija

Bonus video: