URA Podgorica: Neprihvatljiv postupak direktorice OŠ "Marko Miljanov"

"Treba li da se, kao predstavnici odraslih, stidimo pred svojom djecom zbog ovakvih postupaka ili da ih svojim ponašanjem uvjerimo da dolazi vrijeme solidarnosti, dobrovoljnog zajedničkog rada i brige za svoju okolinu?"
425 pregleda 10 komentar(a)
Jasna Gajević, URA, Foto: URA
Jasna Gajević, URA, Foto: URA
Ažurirano: 19.04.2016. 10:16h

Gradski odbor URA u Podgorici osudio je postupak direktorice OŠ "Marko Miljanov", koja je naložila da se mobilijar koji su ovih dana pravili bivši i sadašnji učenici ukloni iz dvorišta škole.

Predsjednica Gradskog odbora URA Jasna Gajević je navela da je postupak direktorice Zlatije Jukić apsolutno neprihvatljiv za osobu njenog zvanja.

"Grupa bivših i sadašnjih učenika te škole je oduševljeno prihvatilla ideju novinarke Vijesti Damire Kalač da urede školsko dvorište i skupe smeće. Prikupili su nekoliko velikih kesa. Osokoljeni ovim uspjehom, htjeli su da nastave dalje. Od paleta i odbačenih kamionskih guma su uspjeli da naprave upotrebljive klupe kojima su ukrasili školsko dvorište. Svojim radom i trudom su od otpada napravili korisne i upotrebljive stvari koje bi koristili svi. Svugdje bi ovakav potez naišao na odobravanje, a posebno od strane vaspitača. Od nekog senzibilnijeg direktora, dobili bi bar simboličnu nagradu za Dan škole ili kraj školske godine. Ta nagrada, koliko bi bila satisfakcija za njihov uloženi trud, još više bi bila podsticaj za druge đake, da se povedu za tim i takvim pozitivnim primjerom. U današnje vrijeme kada je djeci teško odvući pažnju sa ekrana telefona ili kompjutera, svaki društveni angažman treba javno pohvaliti i isticati kao primjer za druge", navela je Gajević.

Dodaje da Jukić "nije bila dorasla situaciji".

"Naprotiv. Klupe koje su ovi pregaoci sa uživanjem i entuzijazmom napravili, završile su na smeću. Najgore od svega je što ga je tamo otpremila direktorica škole. Kao direktor škole, pedagog po struci, poslala je najgoru moguću poruku djeci koja je ove klupe napravila i svoj djeci, koja bi se ubuduće "drznula" da naprave nešto društveno korisno. Prava poruka za ovo užasno doba vladavine liberalnog kapitalizma: sve ono od čega nemam nikakvu ličnu korist, ne treba ni da postoji. Treba li da se, kao predstavnici odraslih, stidimo pred svojom djecom zbog ovakvih postupaka ili da ih svojim ponašanjem uvjerimo da dolazi vrijeme solidarnosti, dobrovoljnog zajedničkog rada i brige za svoju okolinu? Neka ovo bude primjer koji ne potvrđuje pravilo", zaključila je Gajević.

Bonus video: