Čaplja kašikara prijedlog za novu poštansku markicu

O rijetkosti ove vrste govore ne samo ornitološki već i filatelistički podaci obzirom da se našla na markicama Mađarske 1959. godine i Sovjetskog saveza 1968. godine
276 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 08:38h

Centar za zaštitut i proučavanje ptica (CZIP) predložiće Pošti Crne Gore da se čaplja kašikara nađe u novoj seriji markica.

"Imajući u vidu da je Pošta Crne Gore prethodnih godina uvrstila ptice, karakteristične za našu zemlju, u svoju ponudu filatelističkog programa FAUNA, objavljujući markice kudravog pelikana 2008. godine i flamingosa 2015. godine, CZIP je predložio da za narednu godinu Upravni odbor razmotri još jedan prijedlog promocije crnogorske ornitofaune. Najviše glasova pored desetine predloženih harizmatičnih vrsta odnijela je čaplja kašikara", saopšteno je iz CZIP.

Dodaju da je čašlja kašikara karakteristična po kašičastom vrhu kljuna, vratu i ćubi.

"U Crnoj Gori gnijezdi se samo na ostrvu Paratuk, na rijeci Bojani, gdje je registrovano do 32 para. Najznačanije za ovu vrstu jeste očuvanje mreža močvarnih staništa gdje se ona odmara i hrani, a kod nas je to slučaj sa Tivatskim solilima i Ulcinjskom solanom. U cilju zaštite ove vrste pokrenuta je opsežna akcija zaštite staništa i izrada akcionog plana za njenu zaštitu koji pokriva sve zemlje u kojima se ona registruje. O rijetkosti ove vrste govore ne samo ornitološki već i filatelistički podaci obzirom da se našla na markicama Mađarske 1959. godine i Sovjetskog saveza 1968. godine. Kao izraz zahvalnosti za svu pomoć pruženu u istraživanju ornitofaune Crne Gore, CZIP je predložio da se na markicama naredne godine nađe fotografija našeg prijatelja, ornitologa Dr. Peter Sackla, kustosa Prirodnjačkog muzeja u Gracu, Austrija", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Galerija

Bonus video: