Prevoznicima sporan konkurs

Studentski parlament je sa preduzećem “Lalatović travel” ugovorio prevoz studenata na posebnoj autobuskoj liniji Podgorica - Nikšić
435 pregleda 5 komentar(a)
autobus, autobuska stanica Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
autobus, autobuska stanica Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.04.2016. 20:15h

Ugovor Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SP UCG) i prevoznika “Lalatović travel” mogao bi da završi na sudu, nakon što se konkurencija iz Nikšića žalila Direkciji za saobraćaj na nezakonitosti ovog dokumenta.

Studenti su sa pomenutim preduzećem ugovorili da prevoz studenata na posebnoj autobuskoj liniji Podgorica - Nikšić, na šta je Direkcija dala saglasnost, a Ministarstvo prosvjete bi učestvovalo u plaćanju karte.

Advokatica pet nikšićkih prevoznika Ivana Jončić tvrdi da je ovaj ugovor sklopljen nakon što je poziv, protivno zakonu, bio objavljen samo na sajtu SP-a.

“Poziv je objavljen isključivo na sajtu Studentskog parlamenta, a ugovor zaključen tri dana od objave. Poziv je objavljen od organizacije koja nije registrovana ni kao NVO, niti pravno lice ili preduzetnik”, kazala je Jončić “Vijestima”.

Zbog ove i više drugih nezakonitosti u vezi sa pomenutim ugovorom, Jončić je tražila od Ministarstva saobraćaja i pomorstva da preispita i poništi saglasnost, koju je dala na navodno nezakonit dokument.

Iz tog ministarstva, na čijem čelu je Ivan Brajović, naloženo je Direkciji za saobraćaj da ispitaju da li je saglasnost na pomenuti ugovor zakonita.

Predsjednik SPUCG Miloš Pavićević, međutim, tvrdi da je javni oglas za najpovoljnijeg ponuđača za prevoz studenata objavljen na sajtu SP i u dnevnom listu “Pobjeda”.

“Studentski parlament UCG je... zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete usvojio zaključak da je nemoguće da studenti koriste javni prevoz, već da za njih mora da postoji poseban linijski prevoz koji će biti isključivo za studente, kao što je bilo i ranijih godina. Razloga za to ima puno: gužve, nedovoljno mjesta za sjedjenje u autobusu koji koriste i druge kategorije stanovništva, stajališta koja nijesu blizu fakultetima, izlaganje studenata troškovima plaćanja peronskih karata i slično”, navodi Pavićević u odgovoru “Vijestima”.

Pojasnio je da su, izuzev Lalatovića, ugovor zaključili i sa preduzećem ''Montours-1990'' za prevoz studenata na relaciji Podgorica - Cetinje - Podgorica.

Tvrdi da su se samo pomenuta preduzeća prijavila na oglasu za ove dvije autobuske linije.

Jončić je “Vijestima” kazala da nijesu optimistični da će Ministarstvo učiniti nešto značajnije povodom ovog ugovora.

“Mislim da ćemo ovaj spor najvjerovatnije sudski rješavati”, kazala je Jončić.

Iz Ministarstva saobraćaja saopštili su da su studenti sklopili ugovor sa prevoznicima na osnovu Uputstva o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza studenata u međumjesnom prevozu, koje je donijelo Ministarstvo prosvjete.

U ovom uputstvu se navodi da Studentski parlament raspisuje oglas, formira komisiju za izbor najpovoljnijeg ponuđača i sa istim potpisuje ugovor.

Jončić je, međutim, kazala da Ministasrtvo prosvjete već učestvuje u cijeni karte za đake i studente, koji koriste javni saobraćaj na frekventnim relacijama, u prvom redu na relacijama Podgorica - Nikšić i Podgorica - Danilovgrad.

Lalatović će tražiti odštetu, ukoliko se ugovor poništi

Direktor preduzeća „Lalalatović Travel“ d.o.o. Budva Vladan Lalatović tvrdi da je posao dobio na konkursu, za koji je predao svu potrebnu dokumentaciju.

Tvrdi da da će tražiti odštetu od SPUCG-a, ukoliko nadležni utvrde da je konkurs bio nezakonit, jer je uložio dosta u sakupljanje potrebne dokumentacije za javni oglas. On je “Vijestima” kazao da razumije zašto se “bune” prevoznici iz Nikšića, ali da se niko od njih nije prijavio na konkursu.

“Nikada se ne prijavljuju na konkurse, ali uvijek se kasnije bune. Znam da ću im ovim poslom pokupiti dosta putnika, ali dao sam ponudu na konkursu i odabrali su mene”, kazao je Lalatović.

UCG ne zna da je konkurs raspisan

Iz UCG -a su saopštili da pitanje prevoza studenata nije u njihovoj nadležnosti, već Ministarstva prosvjete.

Tvrde da nijesu upoznati da je raspisan javni poziv za prikupljanje ponuda za prevoz studenata, niti sa njegovim rezultatima:

“Odnosno (nijesu upoznati) da je zaključen bilo kakav ugovor, iako smo dali formalnu podršku da Studentski parlament u komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete radi na rješavanju ovog pitanja koje se tiče prava studenata i pospješivanja kvaliteta studentskog standarda.”

Bonus video: