Vlasnici dužni da tokom zime unište zaražene palme

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve vlasnike palmi da uklone sve koje su potpuno unišetene kako se crveni surlaš ne bi prenosio na preostala zdrava stabla
685 pregleda 0 komentar(a)
Mjera uništavanja obavezna, Foto: Siniša Luković
Mjera uništavanja obavezna, Foto: Siniša Luković

Svi vlasnici palmi dužni su da tokom zimskog perioda, unište sve palme "zaražene" crvenim palminim surlašem, poručili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Mjera uništavanja je obavezna i sprovodi se prije proljećnih povećanja temperatura i masovnog izlijetanja imaga, kako bi se smanjio njegov potencijal za dalje razmnožavanje, a samim tim i dalju "zarazu" zdravih palmi", saopštili su iz Vlade.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve vlasnike palmi da uklone sve koje su potpuno unišetene kako se crveni surlaš ne bi prenosio na preostala zdrava stabla.

U Tivtu je inače, već nekoliko dana u toku akacije uklanjanja bolesnih stabala palmi, kako sa javnih, tako i sa privatnih zelenih površina, a svako stablo koje se posiječe, dalje biva isječeno na sitnije "kolutove” i propisno odloženo, odnosno zakopano na za to određena mjesta.

Bonus video: