Kratak vodič: Kako da posjetite Ulcinjsku solanu i vidite flamingose

CZIP poziva sve koji su zainteresovani, a žele da im doživljaj bude potpun da se jave na mail solana.vodici@gmail.com
800 pregleda 3 komentar(a)
Flamingosi, Solana Ulcinj, Foto: CZIP
Flamingosi, Solana Ulcinj, Foto: CZIP
Ažurirano: 18.04.2016. 13:19h

Tema posjete Solani i posmatranja ptica, posebno ružičastih ljepotana flamingosa je prilično aktuelizovana, a Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) često dobija upite o proceduri posjeta - kako ući na Solanu, da li je ulaz besplatan, prethodna najava, kako naći ptice... posebno kako doći do flamingosa nešto su na šta gotovo svakodnevno dajemo odgovore.

CZIP je tokom zime vršio monitoring ilegalnog lova na području Solane i svakog vikenda mogli ste se pridružiti njihovom timu. Od nedavno, CZIP ne vrši monitoring tako da se njima možete pridružiti na izletima koje organizuju povodom ekološki značajnih datuma – posljednji je bio 30. januara u susret Međunarodnom danu močvarnih staništa.

Evo CZIP vodiča za posjeti Solani:

  • Ako odlučite da idete sami mapu puta požete vidjeti ovdje.
  • Ulaz na solanu je besplatan. Potrebno je prethodno poslati informaciju, elektronskim putem, Javnom preduzeću Nacionalni parkovi, koji trenutno upravljaju ovim područjem, navodeći imena i prezimena svih posjetilaca. Ovu listu šaljete na adresu: npcg@nparkovi.me
  • Na područje Solane ne možete ući automobilom. Kroz Solanu se možete kretati samo pješke. Možete šetati sami ili u pratnji vodiča.
  • Pet mještana Ulcinja obučeno je da vode turističke posjete Ulcinjskoj solani. Godine 2014. zajedno sa Turističkom organizacijom Ulcinj, CZIP je organizovao treninge za 5 mladih ljudi koji vas mogu upoznati sa istorijom i prirodnim bogatstvom ovog područja. Ukoliko imate posjetu iz inostranstva ovo je pravi način da provedete dan - vodiči govore engleski, njemački, albanski, a neki od njih i italijaski.
  • Imajte na umu da vam za šetnju na Solani trebaju udobne patike jer će trajati najmanje par sati, kako dolaze sunčani dani preporučujemo i zaštitu od sunca.

CZIP poziva sve koji su zainteresovani, a žele da im doživljaj bude potpun da se jave na mail solana.vodici@gmail.com

Bonus video: