Obezbijediti nesmetan pristup za OSI

"Savjet poziva Upravu policije i MUP da u konsultaciji sa partnerima i OSI organizacijama, uz jasan plan i rokove, pristupi obezbjeđivanju, u svojim službenim objektima, nesmetanog pristupa, kretanja, boravka i rada za sve OSI, bez obzira na invaliditet"
122 pregleda 0 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2016. 15:42h

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da obezbijedi nesmetan pristup službenim objektima za osobe sa invaliditetom (OSI), ocjenjujući da se nepristupačnost negativno odražava na ukupan tretman i poštovanje prava OSI.

Savjet je na sjednici razmatrao pitanje ukupne dostupnosti i inkluzivnosti Uprave policije i MUP-a prema OSI i zaključio da su pristup policije prema OSI, pristupačnost policije – sveukupna dostupnost službenih objekata i prostorija i zapošljavanje kvalifikovanih OSI u Upravi policije i MUP prioriteti rada Savjeta.

Savjet je konstatovao da su obaveze Uprave policije i MUP-a jasno utvrđene Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti.

"Međutim, pristupačnost organizacionih jedinica Uprave policije, i pored jasnih zakonskih usmjerenja i obaveza, još uvjek nije osigurana i ona kasni“, kaže se u saopštenju.

To se, kako je ocijenjeno, negativno odražava na ukupan tretman, ravnopravnost i poštovanje prava OSI.

"Savjet poziva Upravu policije i MUP da u konsultaciji sa partnerima i OSI organizacijama, uz jasan plan i rokove, pristupi obezbjeđivanju, u svojim službenim objektima, nesmetanog pristupa, kretanja, boravka i rada za sve OSI, bez obzira na invaliditet“, kaže se u saopštenju.

Savjet, kako se navodi, smatra da je važno zapošljavati kvalifikovane OSI u Upravi policije i MUP-u, vjerujući da će to unaprijediti kvalitet i efikasnost u njihovom radu ali i ukupan kredibilitet

"Savjet je konstatovao, na osnovu komunikacije sa partnerima, prvenstveno Zavodom za zapošljavanje, da u ovom trenutku, državni organi ne mogu koristiti podsticajne mjere za zapošljavanje OSI zbog negativnog mišljenja Ministarstva finansija“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je pozvao premijera i ministra finansija da učine sve što je potrebno kako bi se te zakonske mogućnosti, bez daljeg odlaganja, stavile na raspolaganje i državnim organima. „Jer će to unaprijediti njihove kapacitete i kvalitet rada i povećati broj kvalifikovanih OSI u državnoj administraciji“.

„Savjet cijeni potrebnim podstaći i osnažiti inicijative u Vladi Crne Gore kako bi osigurali punu pristupačnost i inkluzivnost MUP“, navodi se u saopštenju.

Uprava policije informisala je Savjet o fizičkoj pristupačnosti pojedinih organizacionih jedinica policije – centara bezbjednosti (CB).

"U zgradi CB Podgorica sve službene prostorije fizički su dostupne za OSI: oba službena ulaza su opremljena sa prilazima (rampama) za lica sa invaliditetom; zgrada je opremljena sa dva funkcionalna lifta; svaki sprat sadrži po dva kompletno opremljena i pristupačna toaleta za OSI; prostorije za zadržavanje su, takođe, opremljene sa toaletom za OSI“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, objekat CB Nikšić, prema navodima iz Uprave policije, na ulazu u zgradu posjeduje kosu rampu, namijenjenu za OSI i prizemlje zgrade je, prema tim navodima, pristupačno za OSI.

"Međutim stručna služba Udruženja paraplegičara Nikšić procijenila je da kosa rampa na ulazu u zgradu ne ispunjava predviđene strandarde zbog njenog nagiba. S tim u vezi od strane CB Nikšić je upućen dopis nadležnoj službi MUP u cilju otklanjanja problema“, navodi se u saopštenju.

Službene prostorije, koje se nalaze na spratovima zgrade, kako je saopštio Savjet, nijesu dostpune za OSI.

Prostorije CB Herceg Novi su, kako je saopšteno, „djelimično pristupačne za OSI, odnosno pristupačno je prizemlje čime je omogućen nesmetan prilaz kancelarijama Stanice kriminalističke policije, kao i kancelariji za prijem stranaka u Stanici policije koju koriste vođe sektora i starješine stanice policije radi prikupljanja obavještenja“.

"Prijem OSI u kancelarijama rukovodilaca ovog CB (načelnik, komandir Stanice policije i načelnik Stanice krimininalističke policije) nije moguć jer se nalaze na spratu“, kaže se u saopštenju.

U Upravi policije smatraju da to ne predstavlja prepreku prilikom prijema OSI „upravo iz razloga je im je omogućen pristup u prizemlju, te je rad moguće prilagoditi u pomenutim kancelarijama“.

Savjet je konstatovao da plan za ostvarivanje dostupnosti gornjeg djela zgrade u kojoj je smješten CB Herceg Novi nije sačinjen.

"Centri bezbjednosti Bar, Budva, Berane Bijelo Polje i Pljevlja ne posjeduju rampu niti lift – hidrauličnu platformu na ulazima u zgradu i prizemlju. Savjet je posebno zabrinut što, prema zvaničnim informacijama iz Uprave policije, nisu kreirani odgovarajući planovi ostvarenja i poboljšanja dostupnosti ovih CB za OSI“, kaže se u saopštenju.

Savjet je pozvao Upravu policije – Odjeljenje za analitiku, unapređenje rada i razvoj policije – da dopuni svoj raniji odgovor sa traženim informacijama i za odjeljenja bezbjednosti u sklopu svih centara bezbjednosti.

"Savjet konstatuje da u organizacionim jedinicima Uprave policije – centrima i odjeljenjima bezbjednosti – nije omogućena pristupačnost za osobe oštećenog vida“, kaže se u saopštenju i dodaje da ni u jednoj zgradi CB i OB ne postoje taktilne trake i staze vodilje kao ni table sa natpisima na Brajevom pismu.

Upitni su, dodaje se, kod najvećeg broja objekata, i ostali elementi pristupačnosti za osobe oštećenog vida.

"Savjet je obavio konsultaciju sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku koji je koordinirao radom MUP usled razrešenja ranijeg ministra. Potpredsjednik Vlade je posebno podržao napore građanske kontrole policije za zapošljavanje kvalifikovanih OSI u MUP u skladu sa pozitivnim propisima“, navodi se u saopštenju.

Savjet je MUP-u uputio i konkretnu, kadrovsku preporuku, kreiranu na osnovu obavljenih konsultacija sa Pokretom OSI, kako bi se osnažila vidljivost OSI u policiji i MUP i uspostavio stalni sistemski i programski kontakt i dijalog tog državnog organa sa Pokretom OSI i relevantnim međunarodnim organizacijaima.

MUP je, dodaje se, uvažilo inicijativu i preporuku Savjeta za građansku kontrolu policije da se organizuje zajednička konsultativna konferencija „Policija i osobe sa invaliditetom“, u sjedištu Uprave policije.

"Kako bi se, kroz fokusirani dijalog svih aktera i partnera, podstakao proces unapređenja ukupne inkluzivnosti Uprave policije i MUP u cjelini i otvorila diskusija o implementaciji aktuelnih zakonskih rešenja u vezi sa pristupačnošću i zapošljavanjem OSI i kreiraju mogućih rešenja, zaključaka i preporuka u vezi daljih koraka u budućnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: