Linije na relaciji Podgorica - Nikšić ukinute zbog velikog broja neispravnih vozova

"Interesantno je kako je rukovodstvo ŽPCG, u skladu sa svojim već dugogodišnjim javašlukom, došlo do tog zaključka četiri mjeseca nakon objavljivanja tekućeg reda vožnje"
71 pregleda 6 komentar(a)
Voz, Foto: Savo Prelević
Voz, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2016. 15:16h

NVO Centar za Željeznička istraživanja tvrdi da razlog otkazivanje šest lokalnih putničkih vozova na pruzi Nikšić – Podgorica nije nedovoljna zainteresovanost putnika, već što "ŽPCG nema dovoljan broj ispravnih elektromotornih vozova i što ih ne održava kvalitetno i u skladu sa propisima".

"Interesantno je kako je rukovodstvo ŽPCG, u skladu sa svojim već dugogodišnjim javašlukom, došlo do tog zaključka četiri mjeseca nakon objavljivanja tekućeg reda vožnje. Da li je vršeno anketiranje putnika pa su se oni tako izjasnili? Očigledno je da je rukovodstvo ŽPCG površno i neracionalno utvrdilo i objavilo red vožnje bez ozbiljne analize potreba putnika (zaposleni, đaci, studenti, turisti i dr.) i analize toka putnika, analize termina polazaka vozova i broja potrebnih vozova. Takođe nije vođeno dovoljno računa o potrebnom broju voznih sredstava za izvršenje reda vožnje, kroz analizu stanja tih voznih sredstava", navodi se u saopštenju NVO Centar za Željeznička istraživanja.

Dodaju da se stiče utisak da je cilj ŽPCG bio da bude što više trasa vozova ne vodeći računa o ekonomičnosti i stvarnoj potrebi putnika.

"Da li je to urađeno da bi se opravdala ogromna sredstva koja su uložena u remont pruge a koja su bila višestruko veća od očekivanih? Vrlo važno je reći da ŽPCG ovim svojim postupkom krši Zakon o željeznici, čl. 59. (Red vožnje) koji glasi: "Prevoznik koji obavlja prevoz putnika dužan je da se pridržava objavljenog reda vožnje i da obezbijedi redovno i uredno vršenje prevoza za vrijeme važenja reda vožnje"", navode iz te NVO.

Tvrde da se krše i odredbe Zakona o bezbjednosti, organizaciji i efikasnosti željezničkog prevoza, čl. 64 (Red vožnje).

"U kojem piše "Željeznički prevoznik mora se pridržavati utvrđenog reda vožnje i preduzimati mjere za njegovo izvršenje.“ i čl. 65 (Poštovanje reda vožnje) prvi stav, koji glasi: "Red vožnje vozova za javni prevoz putnika ne može se ukinuti prije isteka roka važenja. Izuzetno od stava 1. ovog člana Ministarstvo može odobriti ukidanje reda vožnje vozova za javni prevoz putnika za vrijeme njegovog važenja, ako nastanu promjene zbog kojih red vožnje više ne odgovara potrebama korisnika prevoza ili ako nastupe okolnosti zbog kojih vozovi na određenoj željezničkoj pruzi ne mogu voziti duže od 30 dana". Oba ova razloga ne postoje, dakle postoji potreba putnika (poslata njihova peticija ŽPCG) a na pruzi nema smetnji za saobraćaj ovih vozova". Ali, mi nismo iznenađeni što će rukovodstvo ŽPCG na čelu sa Milojicom Zindovićem, još jednom biti "nagrađeno" ćutanjem nadležnih službi ministarstva i drugih na flagranto i permanentno kršenje Zakona", saopšteno je iz NVO Centar za Željeznička istraživanja.

Bonus video: