Solana je korupcija u velikom stilu

Na drugoj Međunarodnoj konferenciji za zaštitu Solane, održanoj u Podgorici 7. aprila, u prisustvu ambasadora Njemačke, Francuske i SAD i šefa EU Delegacije, Švaderer je postavio pitanje da li u Vladi uopšte ima političke volje da se stanište stavi pod zaštitu
132 pregleda 5 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Solana Ulcinj, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 15.04.2016. 18:27h

Izvršni direktor organizacije EuroNatur Gabrijel Švaderer optužio je crnogorsku Vladu da želi da uništi Solanu i da sve ukazuje na “korupciju u velikom stilu”.

Direktor jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode saopštio je da, “kako trenutno stvari stoje, oni planiraju uništenje Solane”.

“Sve sada govori da se u slučaju Solane Ulcinj, radi o korupciji u velikom stilu“.

Švaderer je, kako prenose njemački mediji, naveo da EuroNatur temeljno sumnja u ozbiljnost Vlade.

“Obećanja data prije godinu, po kojima je Solana Ulcinj već trebalo da bude proglašena za zaštićeno područje, uopšte nisu realizovana. Najbitnija ekološka stanica u međunarodnom saobraćaju ptica na Jadranu je i dalje u opasnosti da bude žrtva pod naletima masovnog turizma“.

Na drugoj Međunarodnoj konferenciji za zaštitu Solane, održanoj u Podgorici 7. aprila, u prisustvu ambasadora Njemačke, Francuske i SAD i šefa EU Delegacije, Švaderer je postavio pitanje da li u Vladi uopšte ima političke volje da se stanište stavi pod zaštitu.

Na njemačkom portalu umwelt-kompass.com objavljena je i analiza u kojoj se navodi da “do dana današnjeg nisu raščišćeni ni vlasnički odnosi, a kamoli šta drugo”.

“Savjet za privatizaciju, kojim predsjedava premijer Milo Đukanović odugovlači sa odlukom. S druge strane, Ministarstvo za održivi razvoj i turizam je Solanu u aktuelnom predlogu Prostornog plana za obalno područje već definisala kao privatno vlasništvo. Ovaj Prostorni plan predviđa masovnu gradnju za potrebe masovnog turizma i javnosti je predstavljen u februaru 2016, zbog čega je resorni ministar Branimir Gvozdenović u Crnoj Gori trenutno pod pritiskom velikih kritika, jer se u katastru Opštine Ulcinj Solana vodi kao državno vlasništvo”, piše u nalaizi.

Podsjeća se da pravo na korišćenje po katastru ima nekadašnja državna firma “Bajo Sekulić“, koja je 2005. privatizovana.

“Novi vlasnik, firma Eurofond, sem prava na so zahtijeva sada i pravo na zemljište. A protiv vlasnika Eurofonda Veselina Barovića crnogorska NVO MANS protekle nedjelje je podnijela krivičnu prijavu. Iz te pozadine su najave ministra Gvozdenovića na Konferenciji za zaštitu Solane zvučale krajnje problematično: on je potvrdio da će stvaljanje ovog područja pod zaštitu biti urađeno narednih mjeseci. Njegovo ministarstvo je istu pjesmu pjevalo i na prvoj Konferenciji u aprilu 2015. kad je obećano da će Solana najkasnije u junu 2015. biti proglašena za zaštićeno područje po Ramser i Emerald principu, a nacionalno stvaljanje pod zaštitu je bilo obećano najkasnije za novembar 2015”, piše u u analizi.

Švaderer navodi da se “do dana današnjeg ništa od toga desilo nije”.

I Njemačka liga za zaštitu prirode i životne sredine, krovna organizacija u toj zemji za zaštitu životne sredine, takođe je optužila Vladu za nečinjenje i podsjetila na sva obećanja iz 2015.

Bonus video: